clanak False

Timm Thaler ili prodani smijeh premijerno u Gradskom kazalištu Trešnja

18.03.2019.
Predstavu Timm Thaler ili prodani smijeh, prema romanu njemačkog autora Jamesa Krüssa, u Kazalištu Trešnja režira Rene Medvešek u suradnji s dramaturginjom Jelenom Kovačić. Premijera će se održati u petak, 22. ožujka 2019. Roman je prvi puta objavljen davne 1962. godine i vrlo brzo je postao omiljeno štivo mnogih osnovnoškolaca.
 
„Priča je aktualna i danas jer govori o kompromisima zbog kojih se odričemo najvrjednijih dijelova sebe, a donosi univerzalnu poruku o važnosti očuvanja unutarnje slobode, kao i vrijednosti i vrlina koje su nezamijenjive i koje trebamo sačuvati pod svaku cijenu“, rekao je Rene Medvešek.
 
Timm Thaler siromašni je dječak zvonkog imena i zvonkog smijeha koji nesmotreno potpisavši ugovor s dijaboličnim moćnikom, barunom Garvom gubi najvrjedniji dio sebe – svoj neodoljivi, zarazni smijeh. U zamjenu za smijeh Barun mu daje jednu sasvim specifičnu sposobnost – sposobnost dobivanja svake oklade. Iako mu ta sumnjiva trgovina donosi u život prije svega bijeg iz siromaštva, a s jednom nemogućom okladom postaje i najbogatiji dječak na svijetu, Timm vrlo brzo shvaća da je s gubitkom svog smijeha, zapravo izgubio sebe.
 
„Lijepo je ponovno surađivati s Reneom i nadam se da ćemo uživati igrati ovu predstavu jednako kao i Zoru riđokosu koju je Rene režirao“, rekao je Matija Čigir koji u predstavi ima naslovnu ulogu. Timmova potraga za smijehom postaje njegova, ali i naša potraga za samima sobom. Podsjeća nas na to gdje se skriva ono najvrjednije što ćemo ikada posjedovati i uči nas jednu od najvažnijih lekcija da se nikad, ali baš nikad ne zaboravimo smijati, jer upravo je smijeh odraz naše unutarnje slobode i nesputanosti.
 
U naslovnoj ulozi je Matija Čigir, u ulozi baruna Garva je Ivan Horvat, a Luka Bulović glumi Krešmira, novinara koji će pomoći Timmu u njegovoj potrazi. U ostalim ulogama su Tvrtko Jurić, Dubravka Lelas, Jure Radnić, Silvio Mumelaš, Aleksandra Naumov, Paško Vukasović, Sanja Hrenar, Kruno Bakota.
 
Dramaturginja predstave je Jelena Kovačić, glazbu je izabrao i skladao Matija Antolić, kostime je osmislila Doris Kristić, a scenografiju Tanja Lacko, dok je rasvjetu oblikovao Aleksandar Čavlek. Grafička dizajnerica je Jelena Đanko, a scenski slikar je Aleksandar Bezinović. Autor plakata predstave je Zdenko Bašić.
 
Predstava je namijenjena publici starijoj od sedam godina. U kazalištu Trešnja na rasporedu je 23. i 24. ožujka 2019.
 
 

Aktualno