clanak False

Projekt Certificirana seljačka tržnica

11.05.2021.
O projektu    
 
                                     
 
Grad Zagreb u suradnji sa Zagrebačkim tržnicama uspješno provedi projekt Udruge hrvatskih tržnica (UHT) pod nazivom „Certificirana seljačka tržnica“ pri čemu se certifikat, odnosno Oznaka "Proizvodi hrvatskog seljaka" dodjeljuje poljoprivrednim proizvođačima.
Oznaka “Proizvodi hrvatskog seljaka” prvenstveno je namijenjena označavanju poljoprivrednih proizvoda i prerađevina standardne kvalitete proizvedenih na području Hrvatske koji se izravno prodaju na gradskim, općinskim ili tržnicama u privatnom vlasništvu ili koncesiji kao i poticanju razvoja izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda i prerađevina, podizanju konkurentnosti malih proizvođača, uspostavi bolje komunikacije potrošača i proizvođača, te promociji i prodaji hrvatskih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina.
 
Svrha dodjele same Oznake je da olakša proizvođačima hrane izravnu prodaju svojih proizvoda potrošačima, uz jamstvo porijekla proizvoda. Oznaka „Proizvodi hrvatskog seljaka“ zaštićena je oznaka u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.
 
Nakon izvršenih terenskih obilazaka svih gospodarstava u 2020. godini dodijeljeno je 79 certifikata „Proizvodi hrvatskog seljaka”.


 Oznaka se dodjeljuje na godinu dana, i može se ponovo tražiti svake naredne godine, nakon prijave za certificiranje proizvođača koji ima prodajno mjesto na tržnici Grada Zagreba, slijedi kontrola gospodarstva sukladno Pravilniku o organizaciji i radu certificirane seljačke tržnice i uporabi oznake “PROIZVODI HRVATSKOG SELJAKA” od 22.05.2020. godine što osigurava transparentnost i sljedivost proizvodnje i prodaje na tržnicama.