clanak False

Dan civilne zaštite na Jarunu "Zajedno za otporniji Zagreb"

02.03.2024.
Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske obilježio se danas na Jarunu manifestacijom „Zajedno za otporniji Zagreb“ kako bi se podigla svijest građana o brojnim rizicima i ispravnim obrascima ponašanja u katastrofama kao temelja prevencije.
 
Manifestaciju su podržali i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenik gradonačelnika, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite, Luka Korlaet.

"Zagreb se mora pripremati na najgore te u tom smislu pozivam sve građane da se priključe Civilnoj zaštiti Grad Zagreba. Trenutno imamo preko 3000 pripradnika. Kao Grad smo spremni na moguće katastrofe, ali stalno moramo raditi na unaprijeđenju sustava", rekao je gradonačelnik Tomašević. "Pravi primjeri gdje se pokazalo koliko je sustav Civilne zaštite važan su prošlogodišnja oluja i poplava", dodao je zamjenik i načelnik Stožera Korlaet.
 
Najmlađi su imali priliku pogledati opremu i vozila civilne zaštite, modele potresa, poplava i erozije tla, spašavanje na vodi, tehniku pružanja prve pomoći i oživljavanja i tehniku podizanja šatora. Također su mogli isprobati simulator potresa, vožnju u vlakiću i traženje skrivenog odašiljača dok su stariji sudjelovali u akciji dobrovoljnog darivanja krvi i mjerenju tlaka i šećera.
 
Uz organizatore Grad Zagreb, Gradski ured za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost, Ravnateljstvo civilne zaštite i Područni ured civilne zaštite Zagreb na obilježavanju su sudjelovali i Civilna zaštita Grada Zagreba, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Policijska uprava zagrebačka, Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba, Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Zagreb, Klub za obuku službenih i sportskih pasa „Zagreb“, Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“, Zagrebački speleološki savez, Zagrebački radioamaterski savez, Hrvatski centar za potresno inženjerstvo, Udruga građana „Bespilotni sustavi u kriznim situacijama“ i Savez izviđača Hrvatske.
 
 
Svim pripadnicima Civilne zaštite Grada Zagreba kao i svim pripadnicima civilne zaštite diljem Hrvatske čestitamo njihov dan, te zahvaljujemo na vremenu i trudu uloženom u rad za dobrobit zajednice. Ujedno pozivamo sve zainteresirane punoljetne osobe s prebivalištem na području Grada Zagreba da se priključe postrojbama civilne zaštite opće namjene i doprinesu spremnosti na izvanredne događaje.
Zainteresirani se mogu javiti na adresu civilna.zastita@zagreb.hr
 

Gradske vijesti