clanak False

Grad Zagreb investira u širenje obrazovnih i socijalnih usluga za djecu i odrasle s autizmom

02.04.2024.
U organizaciji Centra za autizam i Centra mladih Ribnjak Grad Zagreb danas obilježava Svjetski dan svjesnosti u autizmu, uz program u Centru mladih Ribnjak i niz edukativnih radionica u brojnim gradskim knjižnicama. Na ovaj način Grad Zagreb teži podići vidljivost autističnih osoba u društvu, kao i skrenuti pozornost na potrebe veće stručne podrške i snažnije integracije osoba s autizmom u našu zajednicu. 

Na otvorenju programa u Centru mladih Ribnjak, zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je kako Grad Zagreb prepoznaje potrebu širenja usluga za djecu i odrasle s autizmom, i podsjetila da je krajem prošle godine Gradska skupština usvojila Akcijski plan za unapređenje sustava potpore inkluzivnom obrazovanju djece, koji donosi niz mjera kojima ćemo u narednom razdoblju ojačati stručnu podršku vrtićima i školama u Zagrebu u uključivanju djece s teškoćama u redovne programe. Trenutno je u programe gradskih dječjih vrtića uključeno 280 djece s autizmom, od čega 38 u Centru za autizam, a 242 u redovne programe vrtića. 

“Isto tako, krajem godine smo Gradsku skupštinu izvijestili o ciljanim ulaganjima u razvoj obrazovnih, socijalnih i zdravstvenih usluga za osobe s autizmom, s posebnim naglaskom na one namjerene djeci. U proračunu Grada Zagreba za 2024. nalaze se investicije u nove socijalne usluge za djecu s autizmom u Zagrebačkom centru za neovisno življenje, novu Suvagovu ambulantu za ranu intervenciju na Žitnjaku i proširenje socijalnih usluga ustanove Silver,” istaknula je zamjenica Dolenec.

“No, najvažnije što ćemo ove godine napraviti u smislu iskoraka za djecu i odrasle s autizmom jest da ćemo konačno pripremiti financiranje i izgradnju novog Centra za autizam u Oporovcu o kojem se godinama pričalo u prazno, te investirati u lokaciju za socijalne usluge za odrasle osobe s autizmom na Ravnicama. Obje te investicije Grad Zagreb je trebao realizirati već odavno, ali mi ćemo biti ti koji će riješiti sve naslijeđene probleme s tim projektima, od imovinsko-pravnih, do osiguranja potrebnih financijskih sredstava za njihovu realizaciju,” dodala je. 

Gradske vijesti