clanak False

Grad Zagreb pokreće cjelovitu obnovu Doma zdravlja Zagreb - Zapad vrijednu 10.6 milijuna eura

23.02.2024.
Grad Zagreb pokreće cjelovitu obnovu Doma Zdravlja Zagreb - Zapad na adresi Prilaz baruna Filipovića, kojem gravitira oko 50.000 stanovnika.

Na starom dijelu zgrade Doma zdravlja koji je pretrpio oštećenja tijekom potresa izvedene su hitne mjere sanacije, nakon čega je na financiranje iz Fonda solidarnosti prijavljen projekt cjelovite obnove. Konstrukcijskim ojačanjem zgrade i radovima cjelovite obnove omogućit će se ojačanje temelja i svih zidova, dizanje stupnjeva protupotresne sigurnosti na razinu propisanu za javno-zdravstvene ustanove, te obnova fasade i zamjena stolarije na preko 5.500 m2 prostora što će među ostalim rezultirati i smanjenjem potrošnje energije za grijanje.

Obnovljeni Dom zdravlja imat će suvremene uvjete za rad, a sigurnost pacijenata, medicinskog i nemedicinskog osoblja bit će podignuta na višu razinu.

Ukupna vrijednost radova iznosi gotovo 10.6 milijuna eura s PDV-om od čega je Ugovorom o bespovratnim sredstvima potpisanim s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske osigurano 8.8 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), a razlika se planira osigurati iz drugih izvora.

Ugovorom s Ministarstvom zdravstva nije obuhvaćena izrada projekta opremanja niti samo opremanje objekata, jer ono nije bila prihvatljiva aktivnost u Pozivu Ministarstva zdravstva, te će iz proračuna Grada Zagreba biti financirana potpuno nova medicinska i nemedicinska oprema vrijedna preko milijun eura.

Radovi cjelovite obnove kreću početkom ožujka, na starom dijelu objekta, te se zbog toga zdravstvene djelatnosti trenutačno izmještaju na druge zamjenske lokacije. S obzirom na velik broj usluga i korisnika radi se o kompleksnom zahvatu, te će se preseljenja odvijati vikendom i noću kako ne bi bilo zastoja u pružanju zdravstvene zaštite. Preseljenje uključuje i sofisticiranu dijagnostičku opremu (RTG, laboratorij, ljekarnička djelatnost, stomatološke jedinice) te sve timove na primarnoj i specijalističko konzilijarnoj razini, uključujući i timove u zakupu, kako bi se zadržala kontinuiranost i dostupnost svih zdravstvenih sadržaja.

Sugrađane o svim promjenama adresa obavještavamo posredstvom internetskih stranica Doma zdravlja i Grada Zagreba, društvenih mreža, nadležnih timova liječnika, pisanih i usmenih obavijesti na samim lokacijama sa svim podacima, radnom vremenu i kontaktima.

Obnova će trajati dvije godine, nakon čega će se pacijenti vratiti u suvremene medicinske prostore u kojima će moći dobivati još bolju zdravstvenu uslugu.

Do danas smo sugrađane informirali o djelatnostima Doma zdravlja koje su započele s radom na privremenim lokacijama i to od dana 19. veljače 2024.:
 • Poliklinika za bolesti dišnog sustava započela s radom na lokaciji u Domu zdravlja Zagreb – Centar u Sigetu, Avenija Većeslava Holjevca 22.
 • Služba patronažne zdravstvene zaštite te Savjetovališta za dojenje i Baby handling preseljenje na sljedeće lokacije Doma zdravlja Zagreb-Zapad:
• Služba patronažne zdravstvene zaštite → II. Zagorska 20
Savjetovalište za dojenje → Prečko 2
Savjetovalište za Baby handling→ Vrabečak 4
 • Higijensko-epidemiološka služba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar preglede za izdavanje sanitarnih knjižica obavlja u ispostavi Susedgrad (Vrabečak 4)
 • Ordinacija Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež djelatnost obavlja na lokaciji Baštijanova 52
Djelatnosti koje su u procesu preseljenja:
 • Dežurna ambulanta opće/obiteljske medicine djelatnost će obavljati na lokaciji Matije Vlačića 2, od 24. veljače 2024.
 • Dežurna ambulanta zdravstvene zaštite predškolske djece (pedijatrija) djelatnost će obavljati na lokaciji Zvonigradska 9, od 24. veljače 2024.
 • Radiološka djelatnost započinje s radom na lokaciji Vrabečak 4, od 26. veljače 2024.
 • Laboratorijska djelatnost, ordinacije opće/obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece (pedijatrija) djelatnost će obavljati na lokaciji Grgura Ninskog 3, od 26. veljače 2024.
 • Ordinacije interne medicine i zdravstvene zaštite žena (ginekologija) djelatnost će obavljati na lokaciji Grgura Ninskog 3, od 27. veljače 2024.
 • Ljekarna će djelatnost obavljati na lokaciji Grgura Ninskog 3, od 1. ožujka 2024.
 • Uprava Doma zdravlja Zagreb - Zapad seli na Robne terminale Jankomir 25, od 1. ožujka 2024.
 • Djelatnost fizikalne medicine, školske medicine, dentalne zdravstvene zaštite i medicine rada sele na lokaciju Grgura Ninskog 3, nakon 1. travnja 2024.

Gradske vijesti