clanak False

Grad Zagreb pokreće investiciju u novu garažu u Klaićevoj

28.02.2024.
Grad Zagreb pokreće važan prometni projekt javne garaže na lokaciji ispod srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj kojim će se riješiti dugogodišnji problem nedostatka parkirališnih mjesta u tom dijelu grada.

Ovo je projekt koji se obećava već desetljećima, posljednjih 20-ak godina se o njemu priča, no nije se ništa poduzelo. Mi to mijenjamo, izgradit ćemo javnu garažu s oko 800 parkirnih mjesta na tri podzemne etaže“, najavio je danas gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Gradonačelnik je objasnio kako je raspored javnih garaža u zapadnom dijelu centra grada takav da nema dovoljno garažnog kapaciteta kojim bi se zatvorio prsten oko užeg središta grada. “Izgradnjom ove garaže smanjit će se priljev vozila u najuži centar Zagreba”, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Projektno-tehnička dokumentacija će također analizirati potrebe prometa u mirovanju s obzirom na lokaciju Klinike za dječje bolesti Zagreb, Arhitektonskog, Građevinskog i Geodetskog fakulteta, hotela Westin, Hrvatskog narodnog kazališta, te općenito na području gradske četvrti Donji Grad.

Buduća javna garaža bit će oblikovana sukladno načelima suvremenog načina gradnje, koristeći suvremeni arhitektonski izričaj, visoke tehnološke i estetske razine, usklađene s konzervatorskim uvjetima, krajolikom i okolnom gradnjom, vodeći računa o funkcionalnosti i ekonomičnosti garaže. Uz osiguravanje više kolnih i pješačkih ulaza/izlaza iz garaže te pristupačnosti osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti, sastavni dio projektne dokumentacije je i prikaz cjelovitog rješenja čestice s hortikulturnim rješenjem.

Garaža će biti izgrađena ispod sadašnjega srednjoškolskog igrališta, a po njenom dovršetku samo igralište bit će osuvremenjeno novim sadržajima. Na igralištu će biti osigurani sportski tereni za atletske discipline, atletska kružna staza, skakalište za skok u dalj i troskok, vježbalište sa spravama ili poligon s preprekama, igrališta za sportove s loptom, igrališta za rukomet i mali nogomet te igrališta za košarku.

Sljedeći će tjedan biti pokrenut otvoreni postupak javne nabave za odabir projektanta za izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta za izgradnju garaže Klaićeva. Rok izrade projekta je 9 mjeseci od dana potpisa zapisnika o uvođenju u posao, a procijenjena vrijednost usluge je 650.000,00 eura (bez PDV-a).

Vezani dokumenti


Gradske vijesti