clanak False

Grad Zagreb značajno povećava iznos novčane pomoći za novorođenče

02.02.2024.
Grad Zagreb danas će u javno savjetovanje uputiti prijedlog odluke kojim se iznos novčane pomoći za novorođeno dijete povećava s dosadašnjih 331,81 euro na 600,00 eura. Uz to, umjesto u dva dijela kao do sada, sredstva će biti isplaćivana jednokratno, kako bi se roditeljima omogućila nabava opreme u što kraćem roku.
 
„Dobrobit djece i mladih prioritet je ove gradske uprave, što Grad pokazuje povijesno visokim ulaganjima u širenje usluga i nove programe za djecu i mlade, kao i u zapošljavanja i poboljšanje uvjeta u odgoju i obrazovanju i socijalnoj skrbi", istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec.
 
Pošle smo godine otvorili 4 nova dječja vrtića, a u ovoj godini otvorit ćemo još 10, s ciljem da svako dijete u Zagrebu ima osigurano mjesto u vrtiću. U mandatu ove uprave završeno je već 15 projekata izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije i obnove škola vrijednih gotovo 139 milijuna eura, a u tijeku su radovi na još pet škola vrijedni 67 milijuna eura.
 
Proračun za održavanje i investicijsko ulaganje u dječje vrtiće, osnovne i srednje škole i učeničke domove povećan je četiri puta. U vrtićima je zaposleno više od 500 novih radnika, te je uveden treći radnik u svaku jasličku skupinu, dok su od lipnja 2021. do danas radnicima u vrtićima povećane plaće za oko 35%.
 
U mandatu ove uprave udvostručen je broj stipendija za učenike i studente, i ove godine bit će dodijeljene čak 1.194 stipendije. Proširen je obuhvat školske prehrane i pokrenut je pilot projekt zelene javne nabave hrane za osnovne škole. Za čak 1.500 povećan je broj djece uključene u produženi boravak. Grad Zagreb nastavlja i s osiguravanjem besplatnih udžbenika, radnih bilježnica i drugih obrazovnih materijala.
 
Tijekom 2024. proširujemo socijalne usluge za djecu s teškoćama u razvoju kroz nove lokacije ustanova Mali dom i Novi Jelkovec, te zdravstvene usluge usmjerene na ranu intervenciju kroz novu ambulantu Poliklinike Suvag koja će biti otvorena na Žitnjaku. Za Savjetovalište Luka Ritz u proračunu ove godine također planiramo proširenje na novu lokaciju kako bi proširili usluge za djecu i mlade u riziku i s problemima u ponašanju. U suradnji s UNICEF-om ove godine također kreće pilot program prevencije međuvršnjačkog nasilja u zagrebačkim školama.
 
„Dostupne i kvalitetne javne usluge odgoja i obrazovanja te socijalne i zdravstvene skrbi smatramo ključnom zadaćom Grada Zagreba, kako bismo poboljšali kvalitetu života našim sugrađanima i olakšali život obiteljima“, naglasila je zamjenica gradonačelnika Dolenec.
 

Gradske vijesti