clanak False

Gradonačelnik Tomašević obišao pogon Končara u kojem se izrađuju novi tramvaji za ZET

23.04.2024.
Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, direktor ZET-a Marko Bogdanović i predsjednik Uprave Končar – Električna vozila Josip Ninić predstavili su danas status proizvodnje novog niskopodnog tramvaja NT2400 koji tvrtka Končar radi za Grad Zagreb i Zagrebački električni tramvaj (ZET).

„Na proizvodnim linijama Končara upravo se izrađuju prva tri od 20 novih niskopodnih tramvaja koji će ZET-u biti isporučeni na proljeće sljedeće godine, a možda i ranije. Osim ovih 20, Grad će nabaviti još 40 novih tramvaja, što čini ukupno 60 novih tramvaja nakon što se 15 godina nije nabavio nijedan tramvaj. Postupak nabave za dodatnih 20 tramvaja bit će raspisan sljedeći mjesec, dok je za preostalih 20 postupak nabave planiran do kraja ove godine“, najavio je gradonačelnik Tomašević te izrazio zadovoljstvo što je na ovom međunarodnom natječaju pobijedila domaća tvrtka. 

Ugovor je vrijedan 47,2 milijuna eura, a sredstva su osigurana većinom iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021-2026, u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.

Model NT2400 dužine 20,8 m je kapaciteta za 115 putnika i maksimalne brzine do 70 km/h, s mjestima za prijevoz osoba s invaliditetom i platformom za ulaz invalidskih kolica. Također, ovi novi suvremeni tramvaji imat će i kamere, USB priključke, sustav za brojanje putnika, video nadzor te vijek eksploatacije 35 godina. Novost su i spremnici energije čime se smanjuje potrošnja električne energije i daje mogućnost nastavka prometovanja i u slučaju kvara na naponskoj mreži.

Gradonačelnik Tomašević je također podsjetio da se nakon 20 godina počinje širiti i tramvajska mreža. „Počinjemo graditi nove tramvajske pruge u Sarajevskoj i Heinzelovoj i obnavljamo postojeću tramvajsku mrežu. Započinjemo i dugo očekivanu rekonstrukciju terminala Mihaljevac te revitalizaciju Uspinjače”, rekao je gradonačelnik, zaključivši kako Grad radi na ogromnom iskoraku i stotinama milijuna eura novih investicija u prometnu infrastrukturu.

Gradske vijesti