clanak False

Ispravljena dugogodišnja nepravda - za 10.000 kućanstava od 1. svibnja besplatno pražnjenje septičkih jama

12.04.2024.
Nakon nedavne prezentacije Projekta Zagreb, vrijednog 323 milijuna eura, koji će značajno unaprijediti mrežu vodoopskrbe i odvodnje, te omogućavanja besplatnog spajanja na gradsku mrežu odvodnje od početka ove godine, danas najavljujemo još jednu važnu novost.

“Od 1. svibnja gradsko poduzeće Vodoopskrba i odvodnja preuzima uslugu pražnjenja septičkih jama koju su do sada pružali privatni koncesionari građanima kojih je, po procjenama oko 10.000. Isto tako će od tada usluga pražnjenja septičkih jama za građane postati besplatna tj. troškovi iste će se pokriti iz gradskog proračuna. Time ispravljamo dugogodišnju nepravdu jer samo 7% kućanstava u Zagrebu nije priključeno na mrežu javne odvodnje, a da stvar bude gora oni su dosad plaćali skuplju uslugu od građana koji su spojeni na javnu kanalizaciju”, najavio je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević. 

Za pružanje ove nove usluge Vodoopskrba i odvodnja ima na raspolaganju 19 vozila, uz mogućnost angažmana podizvođača prema potrebi. 

Dakle, do priključenja preostalih kućanstava na sustav javne odvodnje u Zagrebu građanima iz će se iz proračuna plaćati usluga pražnjenja septičkih jama, što je također važno iz perspektive zaštite okoliša. Naime, zbog cijene ove usluge, građani nisu redovito praznili svoje septičke jame na adekvatan način, već bi sadržaj septičkih jama završio u vodotocima, podzemnim vodama i okolišu. 

Osim ekoloških koristi, preuzimanje ove usluge omogućit će Vodoopskrbi i odvodnji mapiranje svih septičkih jama u Zagrebu te bolje planiranje daljnjeg unapređenja mreže javne odvodnje. 
 

Gradske vijesti