clanak False

Javnozdravstvenom akcijom obilježen Svjetski dan bubrega 2023.

09.03.2023.
Zagreb, 09.03.2023. - Danas je na Cvjetnom trgu obilježen Svjetski dan bubrega 2023. Tom prilikom građani su mogli izmjeriti krvi tlak i šećer u krvi.

Javnozdravstvena akcija se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba koji, kako je rekla izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, podržava sve javnozdravstvene akcije kojima je cilj podizanje svijesti javnosti o tome što možemo učiniti za svoje zdravlje.

"Kada govorimo o bolesti bubrega, svatko od nas može preventivno djelovati na prevenciju kronične bubrežne bolesti. Dolazi nam ljepše vrijeme, svaki trenutak je pravi trenutak za promjenu. Možemo napraviti puno toga, kada govorimo o zdravoj prehrani, o povećanom kretanju, kada govorimo o pacijentima koji su kronični bolesnici, oni moraju na vrijeme pratiti svoju bolest, otkriti je i javljati se na preventivne preglede. Oboljeli sugrađani redovito se trebaju kontrolirati kod svojih liječnika i barem jednom godišnje napraviti preventivni pregled. Došli smo podržati ovo događanje i pozvati građane na preventivne preglede", istaknula je dr. sc. Mirela Šentija Knežević te je pozvala građane na redovitu kontrolu, na zdravstveno prihvatljivo ponašanje i zdravije navike te da već danas, ako nisu, građani naprave nešto za svoje zdravlje.

"Naziv ovogodišnje kampanje je Zdravlje bubrega za sve, spremnost na neočekivano, podrška ranjivima. Kampanja je motivirana zbivanjima u svijetu, od elementarnih nepogoda do ratnih zbivanja i usmjerena je na funkcioniranje sustava u izvanrednim slučajevima. U tom smislu smo i pozicionirali kampanju, osim toga što nastojima informirati javnost o značenju kronične bubrežne bolesti, ali ove godine stavljamo akcent i na metode koje mogu pomoći funkcioniranju sustava u izvanrednim situacijama kao što je kućna metoda dijalize, poglavito kućna hemodijaliza", rekao je doc. dr. sc. Mario Laganović, dr. med., specijalist internist, nefrolog, predsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju.

"Posebno nam je drago što je fokus na edukaciji građana", rekla je prim. Vera Katalinić Janković, dr. med., posebna savjetnica ministra zdravstva. "Uvijek koristimo priliku da pozovemo građane da se sami, koliko je to moguće, počnu uključivati u brigu o svom zdravlju. Puno je lakše bolesti liječiti i izliječiti ako ih otkrijemo na vrijeme. Jedna od reforskih tema je uvođenje preventivnih zdravstvenih pregleda, vrlo brzo će ministar sa suradnicima obznaniti detalje tih preventivnih pregleda koji će ići kao pilot, u određenim županijama. Riječ je o bolesti koja, u ranijim fazama, ne pokazuje gotovo nikave simptome, a kada se jave često je prekasno pa je jedino rješenje kemodijaliza", kazala je prim. Vera Katalinić Janković, dr. med.

Verica Kralj, dr. med. specijalist epidemiologije je u ime Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo istaknula kako se kronična bubrežna bolest javlja u 1 na 10 odraslih osoba diljem svijeta te da smrtnost povezana s bubrežnom bolesti nastavlja rasti iz godine u godinu. "S obzirom na to da su vodeći uzroci bubrežne bolesti šećerna bolest i povišen arterijski tlak, važno je redovito mjeriti krvni tlak i šećer u krvi te voditi brigu o svom zdravlju. Osobe s hipertenzijom, dijabetesom, kardiovaskularnom bolesti i obiteljskom anamnezom kronične bubrežne bolesti pod većim su rizikom od obolijevanja od iste, stoga je bitno da se redovito kontroliraju kod svojih liječnika obiteljske medicine, uzimaju terapiju na način na koji su dogovorili s liječnikom i pridržavaju se preporučenih životnih navika", rekla je Verica Kralj, dr. med. specijalist epidemiologije.

Aktualnosti/događanja