clanak False

Održan okrugli stol: „Pravo na starost bez nasilja“

06.05.2021.
U sklopu projekta „Centar za integraciju“; UP.02.2.2.06.0245, koji je sufinanciran iz sredstava Europskog socijalnog fonda održan je 5. svibnja 2021. okrugli stol „Pravo na starost bez nasilja“  od 09,30 do 11,00 sati putem aplikacije Microsoft Teams.

Grad Zagreb provodi projekt „Centar za integraciju“; UP.02.2.2.06.0245, koji je sufinanciran iz sredstava Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. temeljem poziva „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza 1“, kojeg je objavilo tadašnje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Vrijednost projekta iznosi 1.499.439,10 kuna.
 
Partnerske organizacije na Projektu su Dom za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji „Duga – Zagreb“, Dom nade – udruga za podršku beskućnicima i ostalim socijalno ugroženim skupinama i Psihijatrijska bolnica „Sveti Ivan“ Zagreb.
 
Cilj Projekta je poboljšati perspektivu socijalnog uključivanja za žrtve obiteljskog nasilja (posebice starije žrtve obiteljskog nasilja), beskućnike i ovisnike (posebice branitelje) kroz Centar za integraciju, fazu 1 njegovog razvoja kroz ovaj projekt, integrirajući kapacitete ključnih dionika i transfer znanja i usluga iz Grada Zagreba u  Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Osječko-baranjsku i Šibensko-kninsku županiju.
 
U sklopu Projekta planirana je organizacija promocije SOS telefona za starije osobe žrtve nasilja u obitelji, kao nadogradnja postojećoj usluzi SOS telefona za žrtve obiteljskog nasilja u sklopu Doma za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji „Duga – Zagreb“.
 
Promocija SOS telefona za starije žrtve nasilja u obitelji i senzibilizacija društva prema starijim žrtvama nasilja organizirana je putem okruglog stola „Pravo na starost bez nasilja“.
 
Na okruglom stolu sudjelovalo je 50-ak stručnjaka iz područja zaštite žrtava nasilja u obitelji sa područja Grada Zagreba, Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Osječko-baranjske i Šibensko-kninske županije.
 
Uz predstavljanje SOS telefona za starije žrtve nasilja u obitelji, na okruglom stolu prezentirane su specifičnosti nasilja nad starijim osobama odnosno izazovi koji su karakteristični za nasilje nad starijim osobama i iskustvo rada sa starijim žrtvama nasilja u obitelji.
 
Na okruglom stolu sudionicima su se obratile i održale izlaganje kako slijedi:
 
  • gđa Zorana Uzelac Bošnjak, univ.spec.act.soc., pomoćnica pročelnice za socijalnu politiku Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom – uvodno predstavljanje projekta „Centar za integraciju“
  • mr. sc. Željka Barić, ravnateljica Doma za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja „Duga-Zagreb“ – izlaganje na temu iskustva rada stručnog tima ustanove sa starijim osobama
  • prof. dr. sc. Silvia Rusac, Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – izlaganje na temu fenomena nasilja nad starijim osobama i relevantnim statistikama pojavnosti nasilja
  • mr. sc. Nataša Koražija, ravnateljica Doma za starije osobe „Park“ Zagreb – izlaganje na temu iskustva rada sa starijim osobama
  • Doria Jukić, mag.act.soc., Dom za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja „Duga-Zagreb“ – izlaganje na temu predstavljanja nove SOS telefonske linije za starije žrtve obiteljskog nasilja

Aktualnosti / događanja