clanak False

Svjetski dan zdravlja 2023.

06.04.2023.
Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” održana je javnozdravstvena tribina pod nazivom „Zdravlje za sve“, što je ujedno i moto ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zdravlja.

Sudionike su uvodno pozdravili prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj Zavoda, mr. sc. Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Iva Pejnović Franelić, dr. med., voditeljica ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj te Ivana Portolan Pajić, dr. med., načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam i izaslanica ministra zdravstva.
 
Uz zahvalu Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ na suradnji i svemu što čini za zdravlje građana u Zagrebu, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Lora Vidović naglasila je kako se na sutrašnji Svjetski dan zdravlja obilježava i 75. obljetnica osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije pod motom: „Zdravlje za sve“.
 
To je ujedno i misao vodilja Grada Zagreba u provođenju nadstandarda u zdravstvu, čak njih 33 ove godine, koji omogućavaju našim sugrađanima bolju dostupnost zdravstvenih usluga“, kazala ja pročelnica Vidović, te se osvrnula i na publikaciju Zdravstveno - statističkog ljetopisa Grada Zagreba za 2022., tradicionalne publikacije NZJZ , u kojoj su analizirani i prikazani  najvažniji zdravstveno statistički pokazatelji. „Važno nam je vidjeti koji su to javnozdravstveni prioriteti i ishodi zdravlja stanovnika grada Zagreba za 2022. godinu jer će nam oni ujedno pružiti i osnovu za planiranje javnozdravstvenih intervencija i politika“, zaključila je u svom prigodnom obraćanju pročelnica Lora Vidović, zahvalivši svima koji svojim djelovanjem doprinose promicanju i očuvanju zdravlja, ali i kontinuiranoj bezuvjetnoj brizi za naše građane.
 
 
Na tribini je predstavljen i tradicionalni „Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba za 2022. godinu“, u kojem su objedinjeni ključni zdravstveni pokazatelji koji ukazuju na aktualnu zdravstvenu situaciju građana te se smatra svojevrsnim zdravstvenim kartonom grada Zagreba te je  predstavljen  i novi broj e-časopisa “Zdravlje za sve”, koji Zavod redovito kreira i objavljuje, a koji se, povodom ovog Svjetskog dana zdravlja, kroz 21 članak, posvetio upravo sveobuhvatnom pristupu zdravlju građana, zdravstvenih djelatnika, ulozi medicinskih sestara u sustavu zdravstva i novim pristupima u promicanju zdravlja građana.

U sklopu tribine potpisan je i sporazum o suradnji s Udruženjem obrtnika grada Zagreba, koje se aktivno uključuje u promociju zdravlja te podizanje svijesti o važnosti odaziva na Nacionalne preventivne programe ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka dojke. „Nastavni zavod za javno zdravstvo prepoznao je važnost Udruženja obrtnika grada Zagreba, jer upravo je dr. Andrija Štampar, čije ime ova ustanova s ponosom nosi, dolaskom među građane, a ne radom iz ambulante, spriječio mnoge zarazne i zloćudne bolesti te svojim načinom rada postao predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije i pokazao da se malim koracima mogu sačuvati brojni životi“ istaknuo je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Branko Kolarić.

Aktualnosti/događanja