clanak False

U izgradnji druge dionice Ulice kneza Branimira u Sesvetama štitimo dolinu potoka Vuger

28.04.2024.
Grad Zagreb investira u 3.9 km produljenja Ulice kneza Branimira od Zagrebačke do Varaždinske ulice u Sesvetama, za što će iz gradskog proračuna biti izdvojeno oko 20 milijuna eura. Radovi na prvoj dionici od Zagrebačke do Brestovečke ulice uskoro će biti završeni, dok će radovi na drugoj i trećoj dionici započeti sredinom 2025. godine.

Za drugu dionicu, od Brestovečke ulice do Ulice Ivana Ančića, prethodna je gradska uprava namjeravala prilikom izgradnje izgraditi visok nasip preko doline rijeke Vuger, čime bi se presjekla dolina koja je od velikog značaja za lokalno stanovništvo kao rekreacijska zona, čime bi ona postala praktički neprohodna.

U inicijalnoj lokacijskoj dozvoli za drugu dionicu prometnica je planirana u nasipu kroz dolinu potoka Vuger s malim propustom preko potoka, koji također nije obuhvaćao u međuvremenu izgrađenu pješačku šetnicu uz potok. Time se presijecala dolina potoka Vuger za pješačku komunikaciju, a trasa prometnice je značajno zasijecala u postojeću šumu Novoselčina gdje je bio planiran samo manji propust preko planinarskog puta br. 58.

Stoga smo pokrenuli izmjenu i dopunu lokacijske dozvole kojim se trasa prometnice izdiže tako da manje zasijeca u šumu Novoselčina i grade se značajno dulji objekti iznad planinarskog puta br. 58 (82,80 m), potoka Vuger (100,80 m) i iznad Kašinske ceste (116,00 m). Na taj način se dolina potoka Vuger ostavlja u najvećoj mogućoj mjeri otvorena za pješački promet i najmanje moguće se zadire u postojeću šumu Novoselčina.

Ovim izmjenama je projekt izgradnje Ulice kneza Branimira poskupio za oko 4 milijuna eura, ali se postiže trajna zaštita doline potoka Vuger. Drugim riječima, Gradska četvrt Sesvete dobit će važnu novu prometnicu koja će rasteretiti promet za čitav istok Zagreba, uz istovremeno trajno zaštićenu dolinu potoka Vuger u kojoj uživaju mnogi stanovnici Sesveta, posjetitelji i planinari na Medvednici.

Gradske vijesti