clanak False

U najmodernijem gradskom reciklažnom dvorištu, Grad Zagreb predstavio 9 novih kamiona za odvoz otpada u Zagrebu

15.04.2024.
U najmodernijem reciklažnom dvorištu u gradskoj četvrti Podsused - Vrapče, gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je danas devet novih kamiona za odvoz komunalnog otpada kao i za potrebe rada samih reciklažnih dvorišta. 

“Ukupno u Zagrebu imamo 21 reciklažno dvorište,  u travnju je u Lučkom otvoreno još jedno novo, a do kraja godine također će biti otvoreno i novo mobilno reciklažno dvorište u Kašini. Broj korisnika u njima se više nego udvostručio, sa 174.000 građana u 2022. godini na čak 385.000 korisnika u 2023. godini”, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Gradonačelnik je podsjetio da podružnica Čistoća Zagrebačkog holdinga obnavlja desetljećima star vozni park nabavkom novih 46 specijaliziranih vozila ukupne vrijednosti 12,3 milijuna eura.

„Ovih 9 kamiona za odvoz komunalnog otpada je samo prva faza, a do ljeta bi ih trebalo doći ukupno čak 46. Nova vozila su opremljena naprednim sustavima za pražnjenje standardiziranih spremnika, što olakšava posao radnicima, povećava broj lokacija koje pojedini kamion može obuhvatiti, te u konačnici unaprijeđuje kvalitetu usluge za građane“, rekao je direktor Čistoće Davor Vić. 

Gradonačelnik Tomašević podsjetio je i da je u prvih godinu dana od uvođenja novog sustava prikupljanja otpada, količina miješanog komunalnog otpada smanjena za četvrtinu, dok se povećala količina odvojeno sakupljenog otpada: plastike za 59%, biootpada za 67%, i papira za 13%. 

U ovom trenutku je postavljeno i 90 podzemnih spremnika na 25 lokacija u centru grada, a u tijeku je javna nabava za polupodzemne spremnike s planom da do kraja ove godine krene ugradnja 600 spremnika na 200 lokacija širom cijelog grada. Dosad su postavljena i 142 tipizirana boksa te se njihov broj stalno povećava. 

Nedavno je počela i podjela žutih spremnika za plastiku i metal obiteljskim kućama, uz do sada podijeljenih oko 6.000 komada, nakon čega će prestati potreba za korištenjem žutih vrećica od strane obiteljskih kuća. U posljednjih 18 mjeseci prodano je oko 33 milijuna ZG vrećica te izrečeno 13.139 kazni zbog nepropisnog odlaganja otpada. Ujedno, zaposleno je 150 dodatnih komunalnih radnika te se kontinuirano ulaže u njihova materijalna prava. 

“Sve ovo smo napravili unatoč inflaciji uz najjeftiniju uslugu odvoza otpada u sjevernoj Hrvatskoj, i s istodobno najvećim brojem odvoza u kontinentalnoj Hrvatskoj”, zaključio je gradonačelnik Tomašević.

Gradske vijesti