clanak False

Uoči Svjetskog dana srca u sjedištu Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba održana javnozdravstvena akcija

28.09.2023.
Ususret obilježavanju Svjetskog dana srca, danas je u sjedištu Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, u organizaciji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju SRČANA, održana javnozdravstvena akcija tijekom koje su vatrogascima učinjene pretrage: mjerenje visine, težine. opseg struk - bokovi, indeks tjelesne mase, određivanje glukoze u krvi, elektrokardiogram u mirovanju - EKG te mjerenje arterijskog tlaka.

Ističući kako je obilježavanje Svjetskog dana srca idealna prilika da se podsjetimo koliko je važno vlastito zdravlje i zdravlje naših bližnjih, jer su upravo kardiovaskularne bolesti vodeći javnozdravstveni problem i odnose najviše života, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom mr. sc. Lora Vidović je tom prigodom kazala. „S obzirom na to da se sutra diljem svijeta obilježava Svjetski dan srca, današnjom javnozdravstvenom akcijom, želimo podsjetiti koliko je važno brinuti za zdravlje naših vatrogasaca koji nesebično čuvaju sigurnost, zdravlje i imovinu svih građana grada Zagreba. Često izloženi stresu, s obzirom na to da u određenom trenutku moraju promptno reagirati na intervenciju, upravo su vatrogasci osjetljiva i rizična skupina i svima nam je od iznimne važnosti njihovo dobro općenito i kardiovaskularno zdravlje.“.

"Koristi srce - upoznaj srce" ovogodišnji je slogan obilježavanja Svjetskog dana srca i drago mi je da smo danas među vatrogascima iskazujući tako brigu o zdravlju i kondiciji onih koji konstanto, u svakodnevnom životu,  brinu o nama, našoj sigurnosti, kazao je tom prigodom ravnatelj Poliklinike Srčana prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić, ističući pritom kako svatko od nas može učiniti puno na sprječavanje kardiovaskularnih bolesti izabrati zdravije životne navike; hraniti se zdravo i uravnoteženo, biti tjelesno aktivan i redovito vježbati, održavati primjerenu tjelesnu težinu i prestati pušiti i zaštititi se od duhanskog dima

Zapovjednik JVP Grada Zagreba Siniša Jembrih, dipl. ing. je, ističući kako zanimanje vatrogasca donosi i opasnosti za trenutno ali i dugoročno zdravlje. „Prema svjetskim statistikama upravo su ti dugoročni aspekti ovog posla opasni za naše zdravlje i zato smo zahvalni na ovoj, ali i svim drugim sličnim akcijama, koje imaju za cilj da se na vrijeme prepoznaju eventualni neželjeni problemi.".

Grad Zagreb podržava aktivnosti koje za cilj imaju promociju, informiranje i podizanje svjesnosti šire javnosti o usvajanju zdravih životnih navika te provodi i dio je dva vrlo važna i iznimna projekta: projekt „Žene i srce“ - „Rani probir kardiovaskularnih bolesti kod žena 45+ grada Zagreba“ kojim je u prvih 6 mjeseci 2023. napravljeno laboratorijskih pretraga za 293 žene, a od toga je 17 žena imalo povišeni Troponin radi čega su upućene na daljnju kardiološku obradu pri čemu treba napomenuti kako kod žena vjerojatnost smrtnog ishoda nakon srčanog udara može biti i dvostruko veća nego kod muškaraca. Tu je i projekt Telecordis koji financira Europska unija i zamišljen je kao povezivanje 40 centara manjih sredina i ruralnih sredina s četiri telemedicinska specijalistička centra: KBC Rijeka, KBC Osijek, KBC Split i Poliklinika SRČANA

Osim današnje, i sutra će biti održana javnozdravstvena akcija za sve  naše građane na Trgu kralja Tomislava, u vremenu od 10.00 do 13.00 sati tijekom koje će građani imati priliku izmjeriti sastav tijela, izmjeriti tlak, šećer u krvi, izračunati kardiovaskularni rizik te se savjetovati sa stručnjacima nutricionistima.



 

Aktualnosti/događanja