clanak False

Dan crvenih haljina 2021.

01.02.2021.
Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko neurološko društvo i Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo treći put u Hrvatskoj organiziraju javnozdravstvenu akciju "Dan crvenih haljina".

Ova akcija obilježava i podržava međunarodnu aktivnost prepoznavanja i sprečavanja moždanog udara u žena. Pokrovitelji akcije su Gradonačelnik Grada Zagreba i Ministarstvo zdravstva RH, suorganizatori Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, a potporu već tradicionalno daje i Ured Predsjednika RH.

Akcija se prvi petak u veljači redovito održava u Europi i SAD-u, izazvala je interes i stručnjaka i javnosti, a progovara o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara u žena, teškoćama u liječenju i prevenciji moždanog udara kod ženske populacije te vrlo čestom zanemarivanju te bolesti u ovoj populaciji.

Poseban naglasak ovogodišnje kampanje stavit će se na medicinske, psihološke i socioekonomske aspekte i utjecaje COVID-19 epidemije.

Javnozdravstveno - edukativna kampanja „Dan crvenih haljina 2021.“ obilježit će se nizom aktivnosti kroz mjesec veljaču, uz poštivanje epidemioloških mjera i preporuka, uključivo javnozdravstvene informativne sadržaje: održavanje webinara, tiskanje edukativnih materijala vezanih za moždani udar u žena, medijski nastupi eminentnih stručnjaka, postavljanje plakata na jumbo panoima diljem Zagreba te održavanje prigodne svjetlosne projekcije zagrebačkih fontana.




Aktivnosti javnozdravstveno – edukativne akcije „Dan crvenih haljina 2021.“ 

Ponedjeljak 1.2.2021.
Provedba ove uistinu važne javnozdravstveno-edukativne kampanje, a koja je od iznimnog interesa za naše drage sugrađanke, započinje aktivnošću postavljanja plakata na reklamnim jumbo-panoima diljem Zagreba, koji će također pridonijeti podizanju svijesti oko prepoznavanja i sprečavanja moždanog udara u žena.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Posjet Domu zdravlja Petrinja = preventivni pregledi za žene Petrinje i okolnih mjesta. Članice Organizacijskog odbora Dana Crvenih haljina u ponedjeljak će obavljati preventivne neurološke preglede u Petrinji. Cilj navedene akcije je suradnja s potresom pogođenim područjem u domeni prevencije moždanih udara kod žena koja će se nadamo se nastaviti i u budućnosti. Također, u dogovoru s Domom zdravlja Petrinja i Crvenim križem, tom prilikom će se donirati potreban medicinski materijal Domu zdravlja (tlakomjeri, stetoskopi, toplomjeri i ostalo – što je uništeno/izgubljeno u potresu).
 
Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da 5. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.
 

Utorak 2.2.2021.
Moždani udar drugi je vodeći uzrok smrti u svijetu s oko 6,5 milijuna smrti godišnje. Na razini Europe također je drugi uzrok smrti, iza ishemijske bolesti srca, s oko 1 milijun smrti godišnje. Moždani udar u Europi uzrok je smrti u  13% svih umrlih žena i 9% svih umrlih muškaraca.

I u Hrvatskoj je moždani udar drugi uzrok smrtnosti s više od 6.000 umrlih svake godine. Od toga je otprilike 60% ženskih bolesnika. 15% svih umrlih žena umrlo je od moždanog udara.
Procijenjeni broj svih novih slučajeva moždanog udara u Hrvatskoj (prvi put hospitaliziranih i umrlih osoba), je između 15 000 i 16 000 osoba godišnje (oko 7 000 muškaraca i  oko 8 000 žena). Smrtnost od moždanog udara unutar prvih mjesec dana od dijagnoze bolesti iznosio je između 19-21%, te je nešto viši u žena nego u muškaraca.

Moždani udar treći je vodeći uzrok smrti u žena dok je tek peti uzrok smrti u muškaraca.

Žene imaju veći rizik za razvoj moždanog udara nego muškarci stoga i je plemeniti cilj ove opsežne kampanje - podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života.

Moždani udar u žena je često nedovoljno prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen stoga je iznimno važno podizati svijest te provođenjem javnozdravstvenih aktivnosti pridonijeti smanjenju stope umrlih od moždanog udara kao i stope invalidnosti kao posljedice moždanog udara.

Svake godine od moždanog udara umre dvostruko više žena nego od karcinoma dojke.

Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da 5. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.
 
 
Srijeda 3.2.2021.
Virtualni razgovor sa stručnjakom: „chat club“ za žene s čimbenicima rizika za moždani udar i stručno predavanje preko Zoom platforme u suradnji s Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga.

Chat-day „Što bismo željeli znati o rizicima i prevenciji moždanog udara - pitajte stručnjake“ održavat će se na zoom platformi
14.00 - 16.00 prim.dr.sc. Vesna Matijević, Dinah Vodanović, mag.logoped
16.00 - 18.00 prof.dr.sc. Arijana Lovrenčić Huzjan, prim.dr.sc. Svjetlana Šupe
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
18.00 - 20.00 stručno predavanje - doc.dr.sc. Marina Roje Bedeković, prof.dr.sc. Zdravka Poljaković, održavat će se na zoom platformi

Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da 5. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.
 

Četvrtak 4.2.2021.
Stručni sastanak povodom akcije: “Dan crvenih haljina 2021.“
Organizatori sastanka: Hrvatski liječnički zbor – Hrvatsko neurološko društvo, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar”
Teme sastanka:
1.         COVID-19 - aktualni epidemiološki podaci u svijetu i u RH,  prim. dr. sc. Verica Kralj
2.         Pandemija COVID-19 i žene - socioekonomski aspekti, prim. dr. sc. Vesna Matijević
3.         COVID-19 i  moždani udar, prim. dr. sc. Svjetlana Šupe
4.         COVID-19 i migrena,  prof. dr. sc.  Arijana Lovrenčić Huzjan
5.         Trudnoća i COVID-19, doc. dr. sc.  Marina Roje Bedeković
6.         Specifičnosti cijepljenja protiv infekcije COVID-19 u žena, prof. dr. sc. Zdravka Poljaković
7.         Mentalno zdravlje žena u vrijeme COVID-19, doc. dr. sc. Marijana Bosnar Puretić
 
Sastanak će se održati online, preko “Zoom” platforme. Za registraciju molim posjetite službenu stranicu HLZ – Hrvatskog neurološkog društva https://neuro-hr.org/ 
 
Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da 5. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.
 

Petak 5.2.2021.
Svečano obilježavanje akcije održat će se 5. veljače 2021. s početkom u 18.00 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu te će građani moći svečanost pratiti online. Zvijezde večeri i ove godine će biti žene koje su preživjele moždani udar i koje će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije hrvatskih dizajnera Andrijane Subotić Pjajčik, Đurđice Vorkapić, Ivice Skoke, Lane Puljić, Martine Herak i Zorana Aragovića, a kroz cijelu svečanost voditi će nas Tarik Filipović uz prigodan muzički program.
Svečano obilježavanje prigodne revije moći će se pratiti putem poveznice: https://www.facebook.com/events/2290562841087971/
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Održavanje prigodne svjetlosne projekcije zagrebačkih fontana s početkom u 19.30 sati.
 
Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da 5. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.
 

Subota 6.2.2021.
Važno je biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara.

Iako postoje zajednički faktori rizika za razvoj moždanog udara kao što su hipertenzija, hiperlipidemija, šećerna bolest, pušenje i atrijska fibrilacija, razlike u spolnim hormonima, egzogeni estrogeni te trudnoća kao i postporođajno razdoblje su specifični faktori rizika za razvoj moždanog udara u žena.

Žene imaju povećani rizik razvoja moždanog udara uslijed već spomenutog hormonalnog utjecaja na rizike (i u generativnoj dobi ali i u menopauzalnom razdoblju), i sklonije su nekim bolestima koje povećavaju rizik za razvoj moždanog udara (kao što je migrena, tromboza cerebralnih venskih sinusa, fibromuskularna displazija, autoimune bolesti, intrakranijske aneurizme,…)

Depresija je također jedan od čimbenika rizika za moždani udar, a češće je prisutna u žena. Dodatno, žene imaju lošiji ishod liječenja jer češće same zanemaruju svoje simptome (ne dolaze u bolnicu na vrijeme), i jer su češće od muškaraca zanemarene od strane svoje obitelji.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Danas znamo da se većina moždanih udara može prevenirati zdravim stilom života, prepoznavanjem prisutnih čimbenika rizika, te njihovim liječenjem. Ipak, svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke pa je iznimno važno biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara.

Jedna od 5 žena će dobiti moždani udar tijekom života!
Svake godine moždani udar ubije dvostruko više  žena   nego karcinom dojke!
Jedna od 3 žene umrijet će od moždanog ili srčanog udara!
 
Što žena može učiniti kako bi spriječila moždani udar ?
Važno je biti svjestan vlastitih čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere kojima se smanjuje mogućnost  nastanka moždanog udara  Žene bi trebale provjeriti prisutnost svih čimbenika rizika za moždani udar PRIJE započinjanja uzimanja kontracepcijskih pilula ili hormonske nadomjesne terapije a tijekom uzimanja ih redovito kontrolirati. 
Migrena može povećati rizik za moždani udar.
Ako žene koje imaju migrenu puše, neizostavno moraju prestati pušiti!
Trudnice trebaju redovito mjeriti krvni tlak i kontrolirati šećer tijekom trudnoće i u razdoblju neposredno  nakon porođaja kako bi se smanjio rizik od moždanog udara.
Žene starije od 75 godina bi trebale učiniti pretrage kako bi se otkrila srčana aritmija.
 

Nedjelja 7.2.2021.
Akcija završava promocijom projekta – „Aktivnosti sa konjima za djecu s posebnim potrebama i osobe sa invaliditetom“.
Projekt predstavljaju žene koje su preboljele moždani udar, a u radu s konjima pronalaze oblik zdravog života, dodira s prirodom i uspješne rehabilitacije.
 




Plakat


Izvor podataka: Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko neurološko društvo

Aktualnosti/događanja