clanak False

Dan Grada Zagreba, 31. svibnja 2023._govor gradonačelnika Tomislava Tomaševića

31.05.2023.
Obraćanje gradonačelnika Grada Zagreba, Tomislava Tomaševića
 
Poštovani predsjedniče Republike Hrvatske g. Milanoviću,
poštovani izaslaniče predsjednika Hrvatskoga sabora g. Paviću (Marko),
poštovani izaslaniče predsjednika Vlade g. Medved (Tomo),
poštovana ministrice kulture i medija, gđo. Obuljen Koržinek,
svi prisutni predstavnici institucija državne vlasti,
potpredsjedniče HAZU (ak.Parać), rektore Zagrebačkog sveučilišta,
uvaženi predstavnici vjerskih zajednica,
poštovani predsjedniče Gradske skupštine kolega Klisoviću,
poštovani zamjenici gradonačelnika Grada Zagreba,
cijenjeni počasni građani Zagreba, gospođe i gospodo bivši gradonačelnici i predsjednici Gradske skupštine,
predstavnici nacionalnih manjina našega grada,
kolegice i kolege zastupnice i zastupnici u Gradskoj skupštini, kolegice i kolege iz Gradskih upravnih tijela i trgovačkih društava,
predstavnici institucija, zajednica i udruga iz područja gospodarstva, zdravstva, obrazovanja, kulture, sporta i civilnoga društva,
drage Zagrepčanke i Zagrepčani,
i na kraju – sve ovogodišnje dobitnice i dobitnici Javnih priznanja Grada Zagreba!
 
Dobar dan svima koji ste danas ovdje, i čestitam svim sugrađankama i sugrađanima Dan grada Zagreba!
 
Iza nas je prvo poluvrijeme upravljanja Zagrebom, dvije godine rada na oporavku grada. Kad smo preuzeli upravu dočekao nas je zapušten sustav opterećen korupcijskim aferama, prazna blagajna i grad oštećen potresom.
 
Na polovici mandata mogu ponosno reći da smo u ove dvije godine pokrenuli brojne promjene: neke od njih došle su do baš svakog kućanstva, neke su, pak, manje vidljive, ali ključne za stabilnost i razvoj Grada. Dopustite mi da navedem samo neke od njih.
 
Stabilizirali smo Gradski proračun. Prvi put nakon 20 godina godinu završavamo planiranim suficitom kojim, nažalost, otplaćujemo naslijeđeni dug. Time polažemo temelje zdravog razvoja grada u budućnosti.
 
Reorganizirali smo rad gradske uprave - umjesto 27 sada imamo 16 gradskih ureda i gotovo 40% rukovodećeg kadra manje. I još važnije - zapošljavamo isključivo preko javnih natječaja stručne i sposobne ljude.
 
Restrukturirali smo poslovanje Holdinga koji, iako opterećen dugom od 5 milijardi kuna, 2022. je završio s pozitivnim rezultatom. Rejting mu je porastao čak dva puta u godinu dana. Kao i rejting Grada.
 
Revidirali smo mjeru roditelj-odgojitelj i samo u 2022. oslobodili 160 milijuna kuna za investiranje u vrtiće. Jedan smo upravo izgradili, do kraja godine ćemo završiti njih još šest, a uskoro započeti gradnju još desetak. Ukupno u mandatu planiramo završiti ili započeti izgradnju preko 20 dječjih vrtića. Ovo su ogromni iskoraci. U sljedeće dvije godine cilj nam je da svako dijete u Zagrebu ima osigurano mjesto u vrtiću.
 
Cjelovito smo obnovili 6 škola i uz to izgradili i nadogradili njih još 6. Sveukupno ćemo za obnovu javnih zgrada iz Fonda solidarnosti povući oko 180 milijuna eura.
 
U 2020. godini Grad Zagreb povukao je 157 milijuna kuna iz EU fondova, 2021. godine 199 milijuna kuna, a već u 2022. godini mi smo povukli 421 milijun kuna, a u prvih pet mjeseci ove godine čak 486 milijuna kuna. 
 
Povećali smo materijalna prava za radnike Holdinga i ZET-a, dječjih vrtića i gradskih ustanova, a u gradskim poduzećima smo ukinuli agencijski rad. 
 
Uveli smo novi model odvoza i naplate otpada, i povećali postotak odvajanja za čak 30%. Maknuli smo polovicu svih kanti s javnih površina, a ovo ljeto kreće i izgradnja 150 podzemnih spremnika u centru grada. Postavljeno je i stotinjak boksova na javne površine. Reforma ovakvog opsega ne može se izvesti preko noći, no ono što su građani do sada pokazali ulijeva optimizam da će Zagreb biti brži od mnogih drugih gradova.  
 
Nakon 7 godina u gradskoj bolnici Sveti Duh žene ponovo mogu ostvariti svoje ustavno pravo na pobačaj. Uveli smo građanski odgoj i obrazovanje u škole, kako bi učenici aktivno sudjelovali u rješavanju izazova u svojoj okolini. 
 
Otkrili smo spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima, i vratili spomen ploču na Dotrščini. Podržavamo Pride i otvorenost prema svima koji pridonose našem gradu. 
 
Najveću kapitalnu investiciju svog mandata posvetili smo Paromlinu koji će postati gradska knjižnica i novi društveno-kulturno-obrazovni centar.
 
Proširili smo biciklističke staze na Jarunu, započeli izgradnju zelene biciklističke staze uz Savu i biciklističkih magistrala na zapadu i istoku grada.
 
Uvodimo red i u javni prostor: tramvajima vraćamo plavu boju, ograničili smo površine plakata i video zidova, a Trg bana Jelačića oslobodili smo od šatora.
 
Ukinuli smo rasprodaju gradskih stanova. Izgradnjom novih povećat ćemo fond stanova za javni i socijalni najam, uz priuštive cijene stanovanja.
 
I, nakon godina zanemarivanja, krenuli smo ulagati u javni prijevoz - nabavili smo 65 novih autobusa i prvi put nakon 20 godina osigurali financiranje za 20 novih tramvaja koji će voziti po novim trasama pruga u Sarajevskoj i Heinzelovoj.
 
Drage Zagrepčanke i Zagrepčani, 
 
zahvaljujem svima koji pomažu u ovim promjenama.
 
Danas odajemo priznanje i nekima od sugrađanki i sugrađana koji su nas svojim radom zadužili i unaprijedili naše društvo. Dodjeljujemo 15 Nagrada grada Zagreba istaknutim pojedincima, grupama, ustanovama i udrugama zbog kojih je ovaj grad bolje mjesto, mjesto koje svi mi toliko volimo.
 
Zahvaljujem svima njima na doprinosu razvoju i promociji znanosti, obrazovanja, ljudskih prava, zdravstva, kulture, umjetnosti, sporta i tradicije grada Zagreba.
 
Nagradu “Zagrepčanka godine” ove je godine dobila gospođa Mirela Čavajda. Gospođa Čavajda je svojom hrabrošću dotaknula i potresla mnoge u Hrvatskoj. U trenucima donošenja najteže životne odluke, javno je istupila i upozorila na diskriminaciju i probleme zdravstvenog sustava te na nedostupnost pobačaja u širem smislu, odnosno zakonom zajamčenog prava na zdravstvenu zaštitu. Hrabro se izložila kako bi progovorila o najtežem i najdelikatnijem životnom trenutku, stavljajući tako javni interes ispred svoje osobne sigurnosti. Dala je glas svim diskriminiranim ženama u Zagrebu, ali i u Hrvatskoj, prenijevši im ključnu poruku: da nisu same. 
 
U ime grada Zagreba, gospođo Čavajda, zahvaljujem vam i čestitam!
 
Poštovane sugrađanke i sugrađani,
 
U Zagrebu kako ga mi vidimo ima mjesta za sve koji mu žele pridonositi. Naša vizija je Zagreb kao otvoren grad jednakih mogućnosti, socijalno pravedan, privržen svakom čovjeku, pristupačan i zelen. Želimo graditi održivo, demokratsko društvo, u partnerstvu s našim sugrađankama i sugrađanima. 
 
Sa svoje strane ćemo svaki dan nastaviti raditi na ostvarenju ove vizije, i svaki dan se iznova truditi opravdati vaše povjerenje.
 
Još jednom svima čestitam Dan grada Zagreba!
 
Hvala Vam.