clanak False

Javnozdravstvena akcija „Aktivno za zdravlje kostiju“

30.11.2021.
Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo u suorganizaciji sa Hrvatskim društvom za osteoporozu provodi probir na gustoću kostiju u sklopu javnozdravstvene kampanje „Aktivno za zdravlje kostiju“.

Stručnjaci upozoravaju kako će jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina u svijetu doživjeti osteoporotični prijelom te još jednom naglašavaju na važnost  prevencije i rane dijagnostike osteoporoze, a posebno u vrijeme pandemije koronavirusa kad je većina kroničnih bolesti pa tako i osteoporoza, stavljeno u drugi plan.

U 2020. godini u Hrvatskoj  je evidentirano ukupno 111.728 osoba s dijagnozom osteoporoze, a preko 90 % dijagnosticiranih su žene.

Od prijeloma bedrene kosti u 2020. godini preminule su 652 osobe, 455 žena i 197 muškaraca.

Osteoporoza je veliki javnozdravstveni problem u svijetu i Republici Hrvatskoj, ponajprije zbog starosti populacije i načina života, a najčešće se može lako otkriti i uspješno liječiti.
Osnovne komplikacije osteoporoze su prijelomi koji uzrokuju veliku invalidnost, a prijelomi bedrene kosti i veliku smrtnost. Više od 60% prijeloma može se jednostavno spriječiti, prije svega ranom dijagnostikom i pravodobnim liječenjem.

Akcija probira odvija se svakog ponedjeljka i srijede u prostoru Hrvatske udruge za osteoporozu, Kruge 44, a probiru je do sada pristupilo 140  Zagrepčanki i Zagrepčana. Akcija probira provodit će se do kraja godine, a zainteresirane građane pozivamo da se predbilježe za pregled na broj telefona 091/ 2332 723.


Aktualnosti/događanja