clanak False

Javnozdravstvena akcija "Biciklom do zdravlja"

01.10.2022.
Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, a u suorganizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Doma zdravlja Zagreb – Zapad, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i udruge Biciklom do zdravlja, danas se održava javnozdravstvena akcija „Biciklom do zdravlja“.

Kako je na startu na jezeru Bundek izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Romana Galić izjavila: "Vožnja bicikla jedna je od najzdravijih i najučinkovitijih rekreativnih sportskih aktivnosti koja poboljšava zdravlje cijelog organizma. Vožnja bicikla je aktivnost poznata po tome što produljuje vijek zahvaljujući zdravom i aktivnom sportskom životu koji biciklisti vode, a svakako je važno podsjetiti i kako se fizička aktivnost bilo koje vrste uvijek povezuje i s poboljšanjem mentalnog zdravlja. Osim toga, bicikliranje štedi novac, i ne samo što nas dovodi u formu i što imamo priliku uživati na otvorenom, ono pomaže i okolišu".

Uz želju za sretnim dolaskom do cilja u Svetoj Nedelji i zahvalu svima na odazivu i sudjelovanju, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Romana Galić otvorila je biciklijadu "Biciklom do zdravlja" te je s okupljenim biciklistima sudjelovala u vježbama zagrijavanja prije početka biciklijade.

Javnozdravstvena akcija "Biciklom do zdravlja" dio je nacionalnog projekta istoimenog naziva, a cilj akcije je poticanje zdravog načina života i promocije bicikliranja kao terapijskog sredstva. Osim organizirane vožnje biciklom Savskim nasipom od jezera Bundek do jezera Kipišće u Svetoj Nedelji, a koja se održava uz pratnju vodiča, program biciklijade sadrži i mnogobrojne, razne aktivnosti. Tako će se na cilju u Svetoj Nedelji održati edukativno predavanje o bicikliranju te savjetovanje o prehrani, antropometrijska mjerenja (tjelesna masa, indeks tjelesne mase (ITM), postotak masnog i mišićnog tkiva, visceralna mast), medicinsko savjetovanje i terapijsko tretiranje građana, pokazne vježbe pružanja pomoći, reanimacije, edukativno predavanje o sigurnom kretanju biciklom kroz promet, igre za djecu s biciklima itd.

 

Aktualnosti/događanja