clanak False

Gradu Zagrebu dodijeljeno vrijedno priznanje za transparentnost proračuna, po peti put zaredom

04.07.2019.
Priznanje Gradu Zagrebu za transparentnost proračuna

Grad Zagreb ocijenjen je odličnom ocjenom od Instituta za javne financije, nakon provedene Analize otvorenosti proračuna županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj.
 
U petom ciklusu istraživanja Institut za javne financije ponovno je analizirao i ocijenio transparentnost proračuna svih županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Grad Zagreb je među samo četiri županije (Krapinsko-zagorska, Šibensko-kninska, Varaždinska i Zadarska) te osam gradova (Buzet, Osijek, Pazin, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Vodice) koji su osobito pohvaljeni kao lokalne jedinice koje su dobile u svim dosadašnjim ciklusima analiza najvišu ocjenu. U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjerila brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu: · izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2017.; · izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2018.; · prijedlog proračuna za 2019.; · izglasani proračun za 2019.; · te proračunski vodič za građane za 2019.
Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje uvid u prikupljanje i trošenje javnog novca.

Zagreb se također nalazi u grupi od 28 od ukupno 128 hrvatskih gradova, koji se ističu kvalitetom mrežnih stranica.

Analiza -  Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2018. – ožujak 2019.

Interaktivna karta 
http://www.ijf.hr/transparentnost/?params_1=transparentnost