clanak False

Obilježen 2. Hrvatski dan šećerne bolesti

13.05.2023.
Zagreb, 13.5.2023. - Danas je u Parku Maksimir, javnozdravstvenom akcijom u suorganizaciji Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga i Grada Zagreba prigodno obilježen 2. Hrvatski dan šećerne bolesti. Građani su imali prilike izmjeriti šećer u krvi, krvni tlak te se posavjetovati s liječnicima, dijabetolozima, kineziolozima i nutricionistima. Također, za posjetitelje je bilo organizirano grupno vježbanje i brzo hodanje, s ciljem poticanja na fizičku aktivnost.

Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Luka Korlaet podržao je događanje rekavši kako šećerna bolest predstavlja veliki javnozdravstveni problem jer broj oboljelih osoba u svijetu raste na razine koje su bile nezamislive do prije samo nekoliko desetljeća te da postoji više razloga za ovu pojavu, a najznačajniji je promjena načina života koju obilježava veći unos visokokalorične hrane, sjedilački način života i smanjena tjelesna aktivnost.

"Pozivam naše sugrađane da brinu o svom zdravlju, redovito provjeravaju razinu šećera u krvi i da aktivno provode što više vremena na otvorenom. Naizgled malim promjenama, za svoje zdravlje možemo učiniti mnogo! Podizanje svijesti o znakovima, simptomima i rizičnim čimbenicima od velike su važnosti za pravodobno otkrivanje šećerne bolesti. Stoga Grad Zagreb podražava aktivnosti koji za cilj imaju podizanje svijesti o posljedicama šećerne bolesti, promicanje zdravih navika, usvajanje zdravih stilova života te unapređenje kvalitete života osoba sa šećernom bolešću", naglasio je zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Luka Korlaet.

Dr. sc. Mirela Šentija Knežević, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom kazala je kako je Grad Zagreb podržao i sufinancirao projekt Dijabetološki centar u Sigetu gdje građani mogu doći na stručno multidisciplinarno savjetovanje  (savjetovanje endokrinologa, farmakologa, nutricioniste) te da je cilj jačati prevenciju i osigurati dostupnost usluga na razini primarne zdravstvene zaštite.

Zrinka Mach, mag. soc. geront., predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga istaknula je kako svjetske procjene govore da  537 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću, da u Europi od šećerne bolesti boluje 61 milijun osoba u dobi od 20 do 79 godina te da prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2022. bilo 388.213 osoba sa šećernom bolesti i da se broj oboljelih povećava iz godine u godinu. Kako je navela, procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000. Posebno je istaknula kako osobe sa šećernom bolesti moraju redovito ići na kontrole kod liječnika jer se kasne komplikacije šećerne bolesti razvijaju tiho i iako na početku osoba nema simptoma, upravo ih je tad važno otkriti, kako bi se njihov razvoj usporio ili potpuno zaustavio.

 
 
 

Aktualnosti/događanja