clanak False

Otvorena 1. Prodajna manifestacija "Plavi ceker"

29.10.2020.
Otvorena 1. Prodajna manifestacija „Plavi ceker“
 
Danas je otvorena prva prodajna manifestacija „Plavi ceker“ na kojoj se mogu kupiti proizvodi sa oznakom „Plavi ceker“.
Prodajna manifestacija „Plavi ceker“ u organizaciji Grada Zagreba održava se od 29.-31.10.2020. od 8-18 sati na Trgu bana Josipa Jelačića. Na manifestaciji sudjeluju 24 proizvođača sa područja RH koji su ujedno i nositelji oznake „Plavi ceker“. „Plavi ceker“ je  oznaka  namijenjena označavanju, isticanju i promociji najkvalitetnijih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda proizvedenih na području Republike Hrvatske. Projekt dodjele i označavanja oznakom „Plavi ceker“ pokrenuo je Grad Zagreb koji je i registrirao navedenu oznaku te Pravilnikom propisao postupak dodjele oznake. Grad Zagreb ovim projektom želi iskazati pomoć malim i srednjim proizvođačima u plasmanu njihovih visokokvalitetnih proizvoda na zagrebačko tržište što je vidljivo iz slogana: „ od hrvatskog polja do zagrebačkog stola  - jamči Zagreb“.
Isto tako „Plavi ceker“ jamči potrošaču da se radi o domaćem, kvalitetnom, visokovrijednom i provjerenom proizvodu.
 
U sklopu otvorenja manifestacije gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić svečano je uručio 13 proizvođača Potvrde o dodjeli Oznake „Plavi ceker“.
 
Proizvođači koji žele steći oznaku „Plavi ceker“ za svoje proizvode, javljaju se na javni poziv koji objavljuje Grad Zagreb.
Svi prijavljeni proizvodi putem javnog poziva podliježu senzorskoj procjeni i fizikalno kemijskoj analizi na Prehrambeno biotehnološkom fakultetu te Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar te ukoliko zadovolje sve kriterije propisane Pravilnikom (senzorski moraju biti izvrsni, fizikalno kemijski parametri su iznad zakonski propisanih) dodjeljuje im se oznaka „Plavi ceker“, a troškove analiza snosi Grad Zagreb.
Do sada su objavljena 2 javna poziva za oznaku „Plavi ceker“ te su dodijeljene 62 Potvrde za 36 proizvođača.
 U tijeku je 3. javni poziv koji traje do 15.12.2020. koji svi zainteresirani proizvođači mogu naći na stranicama Grada Zagreba.
Svakako je važno naglasiti uspostavu sljedivosti od proizvođača do krajnjeg kupca uz dostupnost svih informacija o proizvođaču putem QR cod-a koje će Grad Zagreb osigurati za sve nositelje oznake „Plavi ceker“. Uspostava sljedivosti  napravljena je u suradnji sa jednom od najuspješnijih start-up tvrtki VeeMee koja djeluje u sklopu Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER) . Skeniranjem QR koda moći će se saznati sve podatci o poljoprivrednom gospodarstvu te saznati gdje je i kako proizveden proizvod koji se želi kupiti.
 
Posjetite manifestaciju i kupite proizvode sa oznakom „Plavi ceker“za koje jamči Zagreb.

Aktualnosti