clanak False

Worldwide Pneumonia Awareness Campaign - Pneumolight 2021.

04.11.2021.
Grad Zagreb se i ove godine, zajedno sa Zakladom Hrvatska kuća disanja, Hrvatskim društvom za biosigurnost i biozaštitu Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskim torakalnim društvom Toraks  i Udrugom za pomoć oboljelima od raka pluća Jedra, uključio u hvalevrijednu svjetsku kampanji o podizanju svjesnosti obolijevanja od pneumonije.   

Kampanja je dio organizacije Every Breath Counts koalicije koja nastoji globalno prevenirati pojavu pneumonije kroz razne aktivnosti.  Započela je 2020. godine, kada se i Grad Zagreb uključio u Kampanju, a trajat će do 2024. godine. 

Ovogodišnji cilj je da se, kroz sve dostupne socijalne mreže, ukaže na potrebu edukacije svih aktera od javnosti, medija, lokalnih i globalnih zdravstvenih autoriteta, zdravstvenih radnika, političara i vlada, o  pneumoniji i na taj način podigne svjesnost o toj bolesti kao o bolesti koja se može prevenirati.  

Pneumonija je vodeća infektivna bolest koja je, prema podacima iz 2019. godine dovela do 2.5 miliona smrti u svijetu. Podizanjem svjesnosti o pneumoniji koja je dostupna širokoj populaciji, kao i sustavnom edukacijom, učinio bi se veliki korak prema prevenciji. Edukacija je planirana kroz edukativne sadržaje osmišljene, provjerene i verificirane od stručnjaka. Materijali će biti dostupni do 12. studenog 2021. kada se obilježava još jedan važan datum - Svjetski dana svjesnosti o pneumoniji. 

Pristup edukativnim materijalima možete pronaći na sljedećiom poveznicama:

Pneumonia project

World Pneumonia Day Pneumolight

What is pneumonia? 

Detection and Diagnosis of Pneumonia in 4 minutes

 


 

Aktualnosti/događanja