clanak False

115 maketara na 8. zagrebačkom maketarskom kupu

19.04.2017.

U subotu, 11. svibnja 2013., u prostoru Elektrostrojarske obrtničke škole na Selskoj cesti 83 održan je 8. zagrebački maketarski kup u organizaciji Zagrebačkog maketarsko-modelarskog saveza i Maketarskog kluba "David Schwarz".

U natjecateljskom dijelu nastupilo je 115 maketara iz Zagreba, Rijeke, Pule, Karlovca, Siska, Varaždina i Nove Gradiške te Austrije, Slovenije, Italije i Mađarske. Izložili su makete civilnih i vojnih zrakoplova i vozila, brodova, SF vozila i svemirskih brodova, figure, vinjete te posebno zapažene diorame, tj. umanjene prikaze objekata i ljudi u prirodnom okolišu.

Najboljim radom na ovogodišnjem Kupu proglašena je maketa "Hangar Penemunde" koju je izradio Raimund Epler iz Beča. Od domaćih klubova najuspješniji su bili članovi MK "Slavoljub Penkala" te HUVM, koji su u natjecateljskom dijelu osvojili najveći broj odličja. Najuspješnijom junuiorskom ekipom proglašena je ekipa MMK Savica s ukupno osvojenih 8 odličja, za što je dobila i posebno priznanje.

Uz samo natjecanje posjetitelji su mogli vidjeti i memorijalnu izložbu posvećenu maketaru Ivici Aranzi te prezentacijsku utrku i vožnju spretnosti automodela automodelara iz MK "Ferdinand Budicki" i MMK Savica kao i posebno zapaženu izložbu radova prijateljskih klubova iz Maketarskog saveza Austrije. Organiziran je i tradicionalni sajam na kojem su maketari i posjetitelji mogli kupiti i razmijeniti makete, maketarski alat i pribor.

Ovogodišnji Zagrebački maketarski kup održan je pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport te Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a svečano ga je otvorio Davor Bernardić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Pored natjecatelja iz zemlje i inozemstva, svečanom otvorenju prisustvovali su i predstavnici Zagrebačke zajednice tehničke kulture, Zagrebačkog zrakoplovno-tehničkog saveza Rudolfa Perešina, kao i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Maja Petrić, stručna savjetnica u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport.