clanak False

Akcija – Cijepljenjem protiv HPV-a

04.10.2012.

 

 I ove se godine, četvrti put zaredom, nastavlja akcija prevencije raka vrata maternice koja će se odvijati kroz edukaciju roditelja i djece te besplatno cijepljenje protiv HPV-a za učenice 8. razreda, najava je s konferencijie Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om, Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba dr. Andrija Štampar i Gradskog ureda za obrazovanja, kulturu i šport.

Humani papiloma virusi (HPV) široko su rasprostranjeni, te se oko 60% mladih ljudi zarazi nekim od brojnih tipova ovih virusa. Nažalost, njihovo najvažnije svojstvo je to da mogu uzrokovati nastanak raznih tumora od kojih je najčešći rak vrata maternice.
Kako se čulo u Hrvatskoj dnevno od raka grlića maternice oboli jedna žena, zato je cijepljenje četverovalentnim cjepivom koji štiti od zaraze najopasnijim tipovima HPV-a 6, 11, 16, 18 iznimno važno za prevenciju ove zloćudne bolesti.
Grad Zagreb će i ove godine financirati cijepljenje djevojčica, rekao je Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar apeliravši na roditelje da se odgovorno ponašaju prema svojoj djeci i da pristanu na cijepljenje.

Svi sudionici su se složili, i nekoliko puta naglasili kako cijepljene nikako nije dozvola mladima za neodgovorno spolno ponašanje, nego samo jedan od načina zaštite njihovog reproduktivnog zdravlja, uz edukaciju i redovite preventivne liječničke preglede.