clanak False

Bandić: Odgovoran sam, a nemam uvida u trošenje novca u Holdingu

21.09.2012.



ZAGREB, 21. rujna 2012. (Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas se požalio kako nema odgovarajućeg uvida u trošenje novca u Zagrebačkom holdingu, iako je za to odgovoran po Zakonu o fiskalnoj politici, kao i da u zagrebačkoj Gradskoj skupštini još uvijek nije operacionalizirana nacionalna strategija za borbu protiv korupcije.

U Gradskoj skupštini smo još prije devet mjeseci inicirali neke stvari, pa "ni slova ni glasa", a isto je tako i s Holdingom, kazao je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi gdje je istodobno, naveo je, u samo nekoliko mjeseci, inspekcija Ministarstva financija bila dva puta.

Rekao je kako se ne želi žaliti, ali da su ovaj put i Holding i Skupština "prekardašili" te ocijenio apsurdnim da su kroz trgovačka društva Holdinga preuzete obveze od dvije milijarde kuna, a da nema uvida kako se taj novac troši.

Pročelnik Gradskog ureda za kontrolu Mirko Herak naveo je da su Gradska uprava i gradonačelnik još početkom godine zatražili provođenje revizije financijskih izvještaja u Holdingu kako bi se vidjelo koristi li Holding proračunska sredstva zakonito i namjenski, na što ih je upozorilo i Ministarstvo financija, no da revizija, za što je obvezu preuzela tvrtka "Audit", do danas nije obavljena. Dodao je i da postoji mogućnost da "Audit" tereti Holding za nastale troškove jer u međuvremenu nije preuzimao veće poslove, dodao je Herak.

Bandić je napomenuo da je pozvao reviziju u Holding ponukan i tvrdnjama gradskih zastupnika i sadašnje uprave na čelu s Ivom Čovićem da je bivša uprava, koju je vodio Slobodan Ljubičić, ostavila u Holdingu situaciju "iz koje ne mogu izaći".

"Želim da se jednom raščisti da vidimo tko je što ostavio, a tko je što dosad napravio", kazao je Bandić.

Ustvrdio je i da ga je strah jer je odgovoran za stanje svake lipe i kune, a nema informacija za što se i kako troše, dok se gubici gomilaju. "Nisam kuakvica, ali me strah jer to nije dobro", naveo je, a na upit novinara postoji li mogućnost da zbog toga završi u 'Remetincu', odgovorio je kako se nada da neće. "Mislim da bi špalir ispred mene trebao biti malo dulji", dodao je.

Bandić je upozorio i da Gradska skupština još uvijek nije osnovala antikorupcijsko povjerenstvo, kao i da je osnivanje skupštinskog Odbora za kontrolu opstruirala 3,5 godine. Pozvao je sve institucije da njega i njegove suradnike procesuraju "i za lipu". "Ako me do prije par godina štitila stranka, kao što su neki govorili, tko me sada štiti, osim dragog Boga i moje pameti?", upitao je.

Na pitanje novinara komentirao je najavu ministra financija Slavka Linića da će gradovi morati na vrijeme platiti sva dugovanja, u roku od 30 dana. "Pozdravljam tu ideju i ako to napravi bit će najuspješniji ministar u povijesti Hrvatske", kazao je dodajući kako čeka da Linić "spusti" dopis o racionalizacijama. "No, Grad će biti zadnji koji će otpuštati", istaknuo je.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić komentirao je pak Linićevu sugestiju da jedinice lokalne samouprave, sukladno gospodarskoj situaciji, smanje gradske proračune. "Rebalansom smo smanjili zagrebački proračun za 3,5 posto i poslali smo ga u Gradsku skupštinu gdje su na vlasti pripadnici njegove stranke koji su na svim odborima odbili prijedlog. Kako to tumačite?", kazao je Kojić ocjenjujući to neodgovornim i dodao da da bi zbog toga trebalo raspustiti Skupštinu.

Gradonačelnik Bandić je na pitanje tko je odgovoran za stanje u TŽV Gredelj odgovorio da su jučer izvijestili o tome, a da mediji nisu prenijeli pa će opet biti primoran platiti oglas. Naveo je kako Grad Zagreb, u suradnji s Vladom i Gredeljem, može nabavkom novih, kraćih tramvaja, stvoriti pretpostavke za nastavak proizvodnje u idućih pet godina. Izrazio je žaljenje što jučer, kad su ga tražili radnici "Gredelja", nije bio u Zagrebu jer bi im se odazvao. Ja nisam ni hijena ni tigar ni leopard... kao što neki govore, nego retriver. I to zlatni, kazao je Bandić.