clanak False

Demokratizacija institucija u kulturi sudjelovanjem građana i udruživanjem resursa – EU projekt “Centar oblikovanja svakodnevice”

20.03.2019.
Muzej za umjetnost i obrt (MUO), Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD), Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), Bacači Sjenki i Grad Zagreb pokrenuli su dvogodišnji projekt Centar oblikovanja svakodnevice (COS). Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ishod dvogodišnjeg rada trebao bi biti uspostavljanje novog modela sudioničkog upravljanja u kulturi zasnovanog na modelu participativne demokracije koji za svoju polazišnu točku ima građane. Njima se ovim pristupom kroz institucije i organizacije civilnog društva omogućuje aktivno doprinošenje stvarnim potrebama lokalne zajednice Grada Zagreba.

Poseban doprinos projekta čine i istraživanja na temu (ne)iskorištavanja javnih prostora u gradu Zagrebu za privremena kulturna i edukativna događanja koja će se provesti njihovim mapiranjem, održavanjem panela na istu temu te izradom prijedloa plana njihove aktivacije. Jednu od programskih cjelina čini i Mreža dizajnerskog sjećanja, program kojim će se omogućiti sustavnije dokumentiranje hrvatskog dizajnerskog nasljeđa. Mreža je zamišljena kao dinamični online arhiv posvećen dizajnerskoj baštini, baziran na prijašnjim i tekućim istraživanjima povijesti i suvremenosti hrvatskog dizajna, primijenjene umjetnosti i svakodnevnog života. Dijelom je to i narativ hrvatskog identiteta, ali i mnogo šire od toga - riječ je o isprepletenosti dizajna i lokalne kulture, ekonomije i društveno-političkih okolnosti, lekcija o odnosu prema vlastitoj prošlosti i sadašnjosti te poštivanju dosadašnjih dostignuća, uspjeha i neuspjeha dizajnera i dizajnerica.  Mreža će imati i svoju fizičku ekstenziju u vidu izložbi Dizajn u gradu.

Riječ je o seriji izložbi, od kojih će se prva predstaviti javnosti već u drugoj polovici 2019. godine. Svaka od izložbi obrađivat će drugu temu, a odvijat će se na više lokacija, kako u standardnim izložbenim prostorima, tako i u onim napuštenim, stimulirajući građane na šetnju i otkrivanje nekih od najzanimljivijih priča o našem dizajnerskom, umjetničkom, kulturnom i društvenom nasljeđu.

“Zajedno oblikujemo svakodnevicu” ciklus je radionica u sklopu COS-a namijenjen razičitim skupinama građana: za osnovnoškolce i srednjoškolce pripremit će se radionica na temu Design Thinking-a, poslijepodnevne AfterWork radionice namijenjene su odraslim osobama, Međugeneracijske radionice povezat će razne dobne skupine, dok će se radionice za Treću životnu dob organizirati za starije osobe. Zainteresirani se građani u projektne aktivnosti COS-a, od istraživanja do radionica, mogu prijaviti na internet stranici projekta.

Upravo je u tijeku radionica za građane pod nazivom Naslijeđe i baština za oblikovanje budućnosti (Vitić pleše) koju provodi partnerska udruga Bacači Sjenki kao jednu od tri radionice koje izravno uključuju zajednicu u promišljanje svoje okoline kroz sferu umjetnosti i izvedbenih akcija. Ukupna financijska vrijednost projekta je 2,351,087.66 kuna, a iznos EU potpore za projekt je 1.998.424,51 kuna (85% bespovratnih sredstava).

Više o projektu možete saznati ovdje.

 

Aktualno