clanak False

Predstavljen bogat program 16. Festivala tolerancije

17.06.2022.
Na konferenciji za medije održanoj u srijedu, 14. lipnja predstavljen je program 16. Festivala tolerancije. U sklopu filmskog programa bit će  prikazan 41 filmski naslov u koprodukcijama iz čak 30 zemalja svijeta. Okosnicu ovogodišnjeg programa čine filmovi koji su nagrađeni na značajnim filmskim festivalima poput Karlovih Vara, Cannesa, Sundancea, CPH:DOX-u, Clermont-Ferrand itd., a čak dva filma s programa nagrađena su Oscarima, Ljeto soula (... ili kada se revolucija nije mogla prenositi) u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma te Kraljica košarke u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, s kojim u bloku s Lunanom koji je normiranim za Oscara otvaramo festival. Ovogodišnji program održavat će se na čak četiri lokacije, od 30. lipnja do 3. srpnja.

“Raznolikost tema, autorski pristupi te različiti filmski rodovi i vrste koji su se i ove godine našli pod zajedničkim nazivnikom tolerancije, potvrđuju da je i u trećem desetljeću 21. stoljeća krhkost međusobnog uvažavanja jedna od najvećih prijetnja ljudskoj zajednici neovisno gdje se ona oblikovala. Hrabri, komunikativni te umjetnički relevantni, filmovi s aktualnog Festivala predstavljaju nam svijet koji je gdjegdje zemljopisno udaljen od nas, a gdjegdje u našoj neposrednoj blizini. No, u oba je slučaja – naš – jer su ljudska bića, bez obzira koliko različita bila, jednaka u potrebi da ih se poštuje, razumije i štiti u njihovoj ljudskosti. Filmska umjetnost može to činiti na uistinu snažan način.” istaknuo je Boško Boško Picula, koji je uz  Snježanu Tribuson ovogodišnji filmski selektor.

Na ljetnoj pozornici u hladovini parka Bundek i ove vas godine očekuje privlačan i besplatan glazbeni program u kojem će nastupiti popularni domaći bendovi i DJ-evi, kao što su: Elemental, Ljetno Kino, Porto Morto, Balkan Zoo & Nina Ćorić, Bosak & The Second Hand Band, Stanko Bondža, M.I.L.E. i mnogi drugi.  Novost je da toleranciju promičemo i kroz smijeh, uz stand-up comedy predstave popularnog Studija Smijeha kojeg predvodi Marina Orsag, a Festival tolerancije se pobrinuo i da posjetitelji upotpune uživanje u programu, bogatom gastronomskom ponudom.

Kao i svake godine, u sklopu Festivala tolerancije održavaju se i zanimljive izložbe, a ovogodišnja izložba nastala kao plod suradnje UNHCR Hrvatska i Festivala tolerancije povodom Svjetskog dana izbjeglica nosi poruku „Svaka osoba ima pravo tražiti zaštitu-tko god bila, od kud god dolazila, kad god bila prisiljena na bijeg“ renomiranih vizualnih umjetnika Renate Poljak, Milijane Babić, Luke Duplančića, Tonke Maleković, Neli Ružić i Erica del Castilla. Izložba se predstavlja kroz plakate i kratke video radove, a slučajni i ciljani prolaznici moći će ju susretati od 16.6. do 3.7. u javnom gradskom prijevozu Osijeka, Karlovca, Rijeke, Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika, kao i uočiti na CityLight i jumbo plakatima u Zagrebu.

Aktualno