clanak False

Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu

05.09.2019.
Povodom proslave svog jubilarnog sedamdesetog izdanja, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, najveći i najznačajniji hrvatski festival, a ujedno i jedan od najstarijih u Europi - Dubrovačke ljetne igre - u rujnu stiže u metropolu. Zagrebačke kulturne instititucije i zagrebački umjetnici čitav niz desetljeća nezaobilazni su sukreatori programa Dubrovačkih ljetnih igara i stalni gosti festivala i Dubrovnika u ljetnim mjesecima, a povodom sedamdesetog festivalskog izdanja ta važna suradnja proslavit će se dolaskom Dubrovnika u Zagreb. Raznolik program ovog svojevrsnog pop-up izdanja najvećeg hrvatskog festivala, u mjesecu rujnu, zagrebačkoj publici i njegovim posjetiteljima predstavit će ponajbolje iz dramskog i glazbeno-scenskog stvaralaštva festivala, uratke mahom domaćih, hrvatskih i dubrovačkih autora.

Dramsku uspješnicu Dubrovačkih ljetnih igara Pod balkonima Ranka Marinkovića u režiji Darija Harjačeka, dramaturgiji Vedrane Klepice i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, možete pogledati u petak, 13. rujna 2019. u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih.
 
Bard Mediterana, viški Voltaire, i ponajveći hrvatski književnik druge polovice 20. stoljeća, Ranko Marinković za Dubrovnik je bio intimno i obiteljski vezan, a njegov utjecaj na hrvatsko kazalište, neizmjeran je, iako je na Igrama izveden samo Zagrljaj 1959. i Glorija 1980. godine, stoga ne čudi što je festivalska publika lani pozdravila Marinkovićev povratak na Igre. Ova predstava donosi britku kritiku društva uz karakterističan Marinkovićev humor, a njegov istančani mediteranski senzibilitet dodatno je podcrtan uspjelim dramaturškim pristupom. Vrijeme je pred Drugi svjetski rat, fašizam buja, ekonomski odnosi se raspadaju i ljudi nisu sigurni kako će održati svoju vlastitu egzistenciju, kako će održati svoje domove i obitelji. Predstava rastvara temu takve propasti, temu klasnog pitanja i odnosa s Bogom, odnosa prema ideji nade te odnosa prema zajednici. Suvremenost teksta i sličnost s današnjim političkim, društvenim te ekonomskim trenutkom, je zapanjujuća.
 
- Ranko Marinković je autor čije je mjesto u korpusu svjetske literature, njegovi likovi su toliko živi i iz te perspektive, bilo je lako stvoriti kostur iz kojeg se glumcima može dati materijal od kojeg mogu raditi čudesa – istaknuo je Dario Harjaček nakon prošlogodišnje premijerne izvedbe na DLJI naglašavajući lakoću i užitak rada s Festivalskim dramskim ansamblom ili hrvatskom glumačkom reprezentacijom kako ih je sam nazvao.
 
Članovi Festivalskog dramskog ansambla koji su ostvarili sjajne glumačke kreacije Marinkovićevih otočkih ridikula, patrijarha, prosječnih i manje prosječnih individua su: Marko Makovčić, Doris Šarić Kukuljica, Helena Buljan, Maro Martinović, Dado Ćosić, Nikša Butijer, Dušan Gojić, Ugo Korani, Livio Badurina, Nataša Kopeč - koja je za ulogu Olive u ovoj predstavi lani osvojila nagradu Orlando-  Linda Begonja, Jelena Miholjević, Ema Pralas te Josip Brakus, Marin Klišmanić i Ivan Pašalić. Scenografiju potpisuju Vesna Režić, kostimografiju Doris Kristić, glazbu Nenad Sinkauz, a dizajn svjetla Elvis Butković.
 
Ulaznice su u prodaji na blagajni ZKM-a.
 
Raspored ostalih izvedbi u sklopu gostovanja festivala u Zagrebu možete pronaći ovdje.
 

Aktualno