clanak False

Europski tjedan mobilnosti 2008.

19.04.2017.

EUROPSKITJEDANMOBILNOSTI održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnje automobilom.
Na sudjelovanje u EUROPSKOM TJEDNU MOBILNOSTI pozvani su svi gradovi iz i izvan Europe. Njihova online prijava bit će odobrena ako zadovoljavaju barem jedan od sljedećih kriterija:

  • organizirali su aktivnosti u tjednu od 16.-22. rujna, uzimajući u obzir godišnju temu događanja;
  • uveli su barem jednu novu trajnu mjeru kojom se pridonosi prelasku s osobnih automobila na održiva prijevozna sredstva. Mjere uvedene u posljednjih 12 mjeseci također su prihvatljive pod uvjetom da se mjere promiču u tjednu od 16.- 22. rujna;
  • obilježili su Dan bez automobila, poželjno 22. rujna, odvajanjem jednog ili više područja rezerviranog isključivo za pješake, bicikliste i javni prijevoz najmanje jedan cijeli dan (1 sat prije početka i 1 sat nakon završetka radnog vremena).

„Zlatni sudionici„ mogu postati samo oni gradovi koji su zadovoljili sva tri gore navedena kriterija i oni se mogu natjecati za nagrade EUROPSKOG TJEDNA MOBILNOSTI.

U obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti 2008. uključila su se 2102 europska grada, a 66 gradova je podnijelo prijavu za nagradu Mobility Award koja se dodjeljuje za kvalitetu aktivnosti kojima se obilježila glavna tema, sveobuhvatnost akcijskog plana u odnosu na manifestacije, događanja i uključenost građana, strateški pristup u promociji i komuniciranju Europskog tjedna mobilnosti prema građanima i medijima, inovativnost u trajnim mjerama usmjerenima održivoj mobilnosti te kvaliteta i brojnost partnerstava sa lokalnim dionicima u organizaciji aktivnosti.

Sažetak programa aktivnosti i trajnih mjera koje je Grad Zagreb prijavio u okviru Europskog tjedna mobilnosti 2008 možete vidjeti u brošuri u PDF formatu koja je dostupna za download ovdje.

Između gradova prijavljenih za nagradu, ocjenjivački žiri izdvojio je deset najuspješnijih te tri finalista među kojima je nominiran i Grad Zagreb. Preostali finalisti su bili Budimpešta (Mađarska) i Almada (Portugal).

Na svečanoj ceremoniji dodjele nagrade EMW Award 2008, koja je održana 23. veljače 2009. u Bruxellessu, nagradu je osvojio grad Budimpešta, a Grad Zagreb i Almada podijelili su drugo mjesto.