clanak False

Festival svjetla od 16. do 19. ožujka u Zagrebu!

Čudesne svjetlosne instalacije obasjavat će večeri na sedam lokacija na zagrebačkom Gornjem gradu od 16. do 19. ožujka u sklopu prvog Festivala svjetla!
03.03.2017.
(zagreb.hr/Hina) - Čudesne svjetlosne instalacije obasjavat će večeri na sedam lokacija na zagrebačkom Gornjem gradu od 16. do 19. ožujka u sklopu prvog Festivala svjetla, od kojega Zagreb očekuje jači turistički promet u ožujku te se pridružuje Puli i brojnim svjetskim gradovima koji imaju takve festivale.

Najavili su to u petak na konferenciji za medije u Klovićevim dvorima direktorica Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ)  Martina Bienenfeld i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji su, kao i pomoćnik ministra turizma Robert Pende, voditelj projekta Ranko Skansi te arhitekt i dizajner Dean Skira istaknuli popularnost svjetlosnih festivala u svijetu i Europi koji privlače brojnu publiku.

Lokacije na kojima će se održavati festival su Tunel Grič (svjetla na temu Čarobna šuma), Kula Lotrščak (na temu Svjetionik, kao svojevrsna pozivnica na festival), Vranicanijeva poljana i Art park ispod Strossmayerovog šetališta (sa specijalnim spiralnim svjetlosnim objektom Twisted kojeg postavlja arhitekt Skira), Plato Gradec (na kojem će tema biti Laserska priča ili spektakl uz svjetlosne harfe), Galerija Klovićevi dvori (tema Klopka s laserskim labirintom i nagradom igrom za publiku) i Jezuitski trg (s temom Proljetna bajka i dvostrukim 3D mapping projekcijama inspiriranih proljećem).

Projekcije svjetlosti na svim lokacijama počinjat će između 18 ili 19 sati i trajati do oko 23 sata, a sve počinje u četvrtak, 16. ožujka u 19 sati.


Uvod u proljeće i očekivani rast turističkog prometa

"Festival smo odlučili organizirati u ožujku očekujući povećanje turističkog prometa u tom mjesecu, kojemu će pridonijeti i međunarodni sajam turizma koji se u istom terminu održava u Areni. Festival smo zamislili i kao svojevrsnu uvertiru u proljeće i novu turističku sezonu od koje očekujemo poraste u odnosu na lani", naglasila je Martina Bienenfeld.

Uz TZGZ, realizator programa festivala je tvrtka Lumigea, dok će se za svjetlosne instalacije, 3D mapiranje i drugo pobrinuti tvrtke ProLight, Status grupa te Produkcija tim, kao i arhitekt Skira koji je sudjelovao u pokretanju sličnog festivala u Puli koji će ove godine imati 4. izdanje, a postao je poznat u svijetu zbog svjetlećih Uljanikovih dizalica.

"Svjetlo kao medij sve se više koristi za stvaranje novih atrakcija koje utječu na emocije, ali i život judi te mu se na ovakav način daje dodatna pozicija. Sve to pridonosi posjećenosti lokacija na kojima se svjetlosni festivali održavaju što će, vjerujem, biti i u Zagrebu", istaknuo je Skira.

Slično je kazao i pomoćnik ministra turizma Pende ističući da je riječ o turističko-kulturno-umjetničkom projektu koji će dodatno obogatiti ponudu Zagreba po uzoru na svjetske metropole, dok je gradonačelnik Bandić ocijenio da je Festival svjetla najbolji uvod u ono što Zagreb čeka ove godine odnosno još jednu dobru turističku godinu. U Gradu kontinuirano radimo na tome da se odličnim sadržajima ispunjava svaki mjesec u godini, dodao je zagrebački gradonačelnik, zahvalivši svim sudionicima projekta.