clanak False

Govor zamjenice gradonačelnika Ljiljane Kuhta Jeličić na otvaranju Nordijskih dana

24.11.2008.

Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas u ime gradonačelnika grada Zagreba gospodina Milana Bandića i u svoje osobno i poželjeti vam dobrodošlicu na petim Nordijskim danima u Hrvatskoj koji se održavaju u Zagrebu.

Ujedno mi dozvolite da iskoristim priliku da posebno pozdravim gospodina Arilda Hausberga, gradonačelnika grada Tromsøa, inače jednog od mnogobrojnih gradova s kojima Grad Zagreb njeguje prijateljske i poslovne odnose.

Nordijski dani u Hrvatskoj, sada su već tradicionalna manifestacija u kojoj sudjeluje značajan broj nordijskih tvrtki, a koju organizira Nordijska gospodarska komora u suradnji s veleposlanstvima Danske, Finske i Norveške.

Također sam uvjerena da i mnoge kako zagrebačke, tako i hrvatske tvrtke na ovim nordijskim danima mogu sa svojim kolegama iz normandije prikazati i razmijeniti iskustva iz energetske učinkovitosti i okoliša.

Grad Zagreb je shvatio važnost energetske učinkovitosti izaštite okoliša pa ima niz pokrenutih inicijativa, od sanacije zagrebačkog sakupljališta otpada koje je proveeno po najstrožim i najzahtjevnijim svjetskim i europskim normama, do zadnje investicije milijunske vrijednosti iskazane u eurima za izgradnju najmodernijeg pročistača otpadnih voda i budućeg projekta, spalionice otpada.

Želim naglasiti da je ekologija u Gradu Zagrebu značajna stavka, te se o tome uvijek vodila posebna pažnja .

Kroz povijest se to najbolje oslikava onog trenutka kada većina europskih i svjetskih gradova u javnom gradskom prijevozu, koji su do tada koristili električnu energiju, prelaze na tada jeftiniju naftu kao pogonsko gorivo, Grad Zagreb ne samo da donosi odluku koristiti električnu energiju kao pogonsko gorivo za svoje tramvaje kao ekološki prihvatljivi energent, već 2007. kao pogonsko gorivo u svojim autobusima, koji prometuju gradskim prometnicama, koristi Biodizel, a u planu je već iduće godine uvođenje plina kao pogonskog goriva za javni gradski prijevoz.

Dozvolite mi da napomenem suradnju i članstvo Grada Zagreba u mnogobrojnim međunarodnim organizacijama, pa tako i u mnogim projektima vezanim za zaštitu okoliša, pa ću spomenuti samo neke.

Grad Zagreb članica je mreže Zdravih gradova, zatim svjetske mreže Održivi gradovi i mjesta ICLEI – Međunarodni savjet za lokalne inicijative u zaštiti okoliša.

Osim članstva u spomenutim međunarodnim organizacijama, gradski uredi i zavodi sudjelovali su i sudjeluju u raznim međunarodnim projektima kao što su:

 Priručnik za upravljanje okolišem u zemljama Srednje i Istočne Europe za potrebe lokalnih uprava,
 Procjenjivanje procesa LA21 od strane lokalne uprave na području ekološki učinkovitog upravljanja gradovima,
 Projekt prema 2010. u Zagrebu, uključivanje lokalne zajednice u procjenu biološke raznolikosti.

Poštovane dame i gospodo,

Na kraju, pozvala bih naše drage goste da iskoriste slobodno vrijeme i posjete mnogobrojna kulturna mjesta kojih u Zagrebu ima puno, od Zagrebačke katedrale do parkova prirode, a posebno da osjete dobri duh zagrebačke gostoljubivosti. Još jednom svima vama želim ugodan boravak u našem gradu.