clanak False

(HINA)

19.04.2017.

(HINA)  Predstojnik zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, i predstojnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić naglasili su danas da je sadašnji pravni odnos Zagrebačkog holdinga i Grada Zagreba kao njegovog vlasnika neodrživ, jer Grad kao formalni vlasnik Holdinga nema nikakvog utjecaja na upravljačka prava i poslovanje Holdinga.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi Slavko Kojić rekao je da situacija koje je nastala odlukom gradske Skupštine, koja je ustrojila Skupštinu trgovačkog društva, stvara probleme Gradu u upravljanju Holdingom.

Grad kao vlasnik Holdinga, poduzeća koje je izuzetno bitno za funkcioniranje grada, nema nikakva upravljačka prava i ima "sužen manevarski prostor", rekao je i naglasio da unatoč recesiji i smanjenju proračuna, grad uredno izvršava svoje financije obaveze prema Holdingu.

Dodao je da Holding nije poduzeo mjere štednje i racionalizacije poslovanja niti poštivao smjernice gospodarskog oporavka i zaštite standarda građana Grada Zagreba, kao ni preporuke Grada Zagreba "za realno planiranje osnovnih finacijskih veličina poslovanja".

Prežigalo je naglasio da je Holding tijekom ove godine već zabilježio gubitak od oko 230 milijuna kuna, a da grad nema nikakva uvida u poslovanje Holdinga.

Naglasio je da Grad Zagreb nije dobio nikakve zapisnike sa sjednica Nadzornog odbora Holdinga te da informacije dobivaju putem medija ili privatnim kanalima.

Kao primjer poslovanja u Holdingu naveo je Zagrebački električni tramvaj (ZET) kojem je, kako je rekao, grad isplatio potrebne subvenicije, a istovremeno u ZET-u oko 44,6 posto svih troškova iznose izdaci za plaće.

U ZET-u postoji organizacijska i strukturna neusklađenost postojećih rashoda s realnim mogućnostima stjecanja prihoda, smatra Prežigalo koji naglašava da sve gradske subvencije za razne kategorije građana koji koriste besplatni prijevoz ZET-a iznosi oko 42 milijuna kuna.

I Prežigalo i Kojić istaknuli su da je sadašnje stanje neodrživo, ali i da se stanje može popraviti boljom suradnjom Holdinga i Grada Zagreba kao i jasnijim definiranjem upravljačkih prava Grada kao vlasnika Holdinga.