clanak False

Idejno rješenje za Obrtnički centar na Kajzerici

27.05.2013.

Urbanističko-arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja Obrtničkog centra s učilištem na Kajzerici završen je, a prvu nagradu dobio je autor Ivan Galić iz NOP studija, čulo se na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, na kojoj su, uz gradonačelnika Milana Bandića, prisustvovali predsjednik Ocjenjivačkog suda Zoran Hebar, autor Ivan Galić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb i Udruženja obrtnika Zagreb, Ivan Obad i Vlado Crkvenac, te predsjednik Partnerskog vijeća Grada Zagreba Mladen Vedriš.
 
Uz vrtić i školu u naselju Kajzerica (gdje se stanovništvo u posljednjih 10 godina utrostručilo), budući kompleks Obrtničkog centra s učilištem, regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za jugoistočnu Europu SEECEL i kompleksa URIHO – proizvodno-rehabilitacijskog sadržaja, ovaj dio Zagreba dobit će dodatnu važnost na gradskoj i regionalnoj razini, naglasila je pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Jadranka Veselić Bruvo, dodavši da svi ovi projekti imaju uporište u Razvojnoj strategiji Grada Zagreba - ZAGREBPLAN-u. 

Na Natječaj su prijavljena četiri rada, a prvonagrađeni rad izabran je jednoglasno, rekao je predsjednik Ocjenjivačkog suda Zoran Hebar, istaknuvši da se zbog izuzetne kvalitete posebno isticao te da je stoga Ocjenjivački sud odlučio ne dodijeliti drugu nagradu, već samo treću. Obrtnički centar prostirat će se na cca. 28.000 m2 izgrađene površine, od čega će Učilište zauzimati 5.700 m2, praktikum i lokali oko 10.000 m2, polivalentna dvorana 2.800 m2, a prostori Obrtničke komore i Udruženja zauzimali bi oko 5.500 m2. 

Prvonagrađeni autor Ivan Galić naglasio je da je Obrtnički centar samo dio transformacije ovog dijela grada, a zajedno s ostalim planiranim sadržajima dobit će na kvaliteti i raznolikosti. Idejno rješenje Centra osmišljeno je na način da se istaknu i odijele tri glavna sadržaja, ali i da se dobro uklopi i poveže u cjelinu s drugim predviđenim objektima. Dio s lokalima, dodao je, bit će svojevrstan shopping centar u kojem će svoje proizvode promovirati i nuditi obrtnici, a koji će, za razliku od postojećih, naglašavati identitet samih obrtnika. 

Ovaj Centar je nešto što smo čekali 100 godina i napokon smo pred realizacijom, sa zadovoljstvom je ustvrdio predsjednik Obrtničke komore Zagreb Ivan Obad, uz posebnu zahvalu gradonačelniku Milanu Bandiću i gradskim službama, te svima koji su sudjelovali u ostvarenju ideje. Natječaj je gotov, sada je na redu ishođenje građevinske dozvole, a završetak gradnje očekujemo za koju godinu, istaknuo je, i tada ćemo ostvariti našu dugogodišnju želju da imamo sve na jednom mjestu, od obrazovanja mladih kadrova, do gotovog proizvoda. 

Prema riječima predsjednika Udruženja obrtnika Zagreb Vlade Crkvenca, Ideja o gradnji Obrtničkog centra s učilištem rodila se i pokrenuta je u Udruženju, a ovo je kruna suradnje obrtnika s Gradom Zagrebom, koja je započela dodjelom stipendija prije 12 godina i kontinuirano se nastavlja na obostrano zadovoljstvo. 

Čestitam svima jer ovo je velik iskorak za Grad i gospodarstvo budući da su obrtnici razvojni potencijal i tradicija, naglasio je predsjednik Partnerskog vijeća Grada Zagreba Mladen Vedriš. Grad Zagreb trebao bi, kao glavni grad, preko razvojnih i kvalitetnih projekata iskoristiti velik dio sredstava iz EU fondova, a realizacija ovog projekta iskorak je u tom pravcu. 

Zgrade u Ilici 49 i na Mažuranićevom trgu obilježile su početak 20. stoljeća, a ovaj kompleks na Kajzerici obilježit će arhitekturu 21. stoljeća, rekao je gradonačelnik Milan Bandić. U realizaciju ovog značajnog projekta za Grad i naše obrtnike uloženo je mnogo zajedničkog truda i rada, a sve u skladu s Razvojnom strategijom Grada Zagreba. Bit će to grad u gradu u Novom Zagrebu, dodao je gradonačelnik, naglasivši da je gradonačelnik Holjevac prešao Savu, a nama je ostavio obavezu da vratimo Zagreb na Savu. A ovaj projekt je upravo to, vraćanje grada njegovoj rijeci. 

Uz predviđene sadržaje u kompleksu na Kajzerici, po mojem mišljenju nedostaje samo kongresni centar, a nakon što ga izgradimo možemo se posvetiti redizajnu Zagrebačkog velesajma, dodao je gradonačelnik Bandić, istaknuvši da je okvirni rok za završetak gradnje svih predviđenih sadržaja na Kajzerici četiri godine. 

 

Vezani tekstovi:  Predstavljen projekt Kajzerica