clanak False

Javnozdravstvena manifestacija Zlatni rujan

02.09.2022.
Maligne bolesti u dječjoj dobi imaju socijalne i medicinske posljedice zbog toga što traumatiziraju i izazivaju teškoće u prilagodbi na novu životnu situaciju i pogađaju obitelj kao primarno okruženje bolesnog djeteta u kojem je djetetu nužno pružiti ljubav i odgovarajuću skrb. Roditeljima je u prevladavanju svakodnevnih teškoća s kojima se suočavaju u brizi za svoje dijete neophodno osigurati pomoć: omogućiti ravnomjernu dostupnost skrbi i suvremenih postupaka liječenja i, jednako važno, obiteljima pravovremeno pružiti psihološku potporu.
 
Mjesec rujan obilježava se kao mjesec podizanja svijesti o malignim bolestima u dječjoj dobi. Od malignih bolesti godišnje u prosjeku oboli oko 250 tisuća djece dok u Hrvatskoj brojke variraju na godišnjoj razini između 100 i 150 oboljele djece.
 
Rujan je mjesec podizanja svijesti o malignim bolestima kod djece te je to prilika da se šira zajednica upozna s problemima s kojima se suočavaju oboljela djeca i njihove obitelji, razvije empatija i oboljelima se pruži podrška.
 
Zaklada Nora Šitum djeluje već 9 godina i pomaže djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima. Zaklada već godinama organizira javnozdravstvenu manifestaciju „Zlatni rujan“. Ove godine, a pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba, manifestacija će se održati prve subote u rujnu, 3.9.2022. u Parku Maksimir.
 
Program je namijenjen djeci, s ciljem da se od najranijih nogu osvijesti važnost pomaganja onima koji trebaju pomoć. Program uključuje lutkarsku predstavu, likovne i sportske radionice, a građani i svi zainteresirani će se o radu Zaklade Nora Šitum moći informirati na štandu.
 
Cilj javnozdravstvene manifestacije „Zlatni rujan“ je podizanje svijesti o malignim bolestima djece i važnosti pomaganja drugima od najranije dobi.