clanak False

Koncert Simfonijskog orkestra mladih SO DO - El Sistema Istra i Zagreb

25.04.2019.
Udruga SO DO – El Sistema Hrvatska, uz podršku Centra za kulturu i informacije Maksimir, organizirala je besplatnu proljetnu radionicu na kojoj je okupila djecu i mlade iz Istre i Zagreba, a koja završava  besplatnim  koncertom u Muzeju za umjetnost i obrt, u petak, 26. travnja u 16 sati.
 
Gotovo 80 djece i mladih iz SO DO centara Istra i Zagreb, okupili su se tijekom proljetnih praznika u veliki simfonijski orkestar kako bi zajedno muzicirali. Tema radionice je filmska i popularna glazba, a  orkestar će izvoditi djela J. Williamsa, H. Shorea, E. Morriconea, Metallice i grupe Queen. Voditelj radionice je dirigent i umjetnički voditelj SO DO centra Istra, Petar Matošević.
 
El Sistema metodologija nastala je u Venezueli prije više od 40 godina gdje je uz veliki entuzijazam maestra i vizionara J. Abrea program riješio brojne socijalne probleme, maknuo mnogu djecu s ulice i dao im smisao i radost življenja uz glazbu. Danas u Venezueli gotovo svako naselje ima svoj orkestar te je u programu više od 1.000.000 djece i mladih.

U Hrvatskoj program provodi udruga SO DO – El Sistema Hrvatska. Cilj rada udruge je glazbena naobrazba, ali ne i najvažniji. Onaj najvažniji je društveni aspekt jer je program primjenjiv za rješavanje mnogih problema s kojima se danas mladi susreću. Program je za svu djecu besplatan – time se daje šansa svima da uđu u prekrasan svijet umjetnosti.

Glazbeni repertoar koji će se izvoditi :
J. Wiliams: Star Wars saga - the throne room
H. Shore: The Lord of the rings - The fellowship of the rings
Morricone: Nuovo cinema paradiso - solo flauta (arr. Matošević)
E. Morricone: The Mission - Gabriel's Oboe - solo truba (arr. Matošević)
Metallica: Nothing else metters (arr. Matošević)
Queen: Bohemian rhapsody (arr. Matošević)

Aktualno