clanak False

Konferencija zdravih gradova

19.04.2017.

Međunarodna konferencija zdravih gradova  15-18 listopada 2008.

 

Grad Zagreb je bio domaćin Međunarodne konferencije zdravih gradova europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije kojom je obilježena dvadeseta obljetnica europskog Projekta „Zdravi gradovi“.

 Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a Konferenciju je otvorio na svečanosti  u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ Predsjednik Republike Stjepan Mesić.

( Posteri konferencije: HR, EN)

Na Konferenciji je sudjelovalo preko 900 sudionika.

 

Tijekom četiri dana održavanja Konferencije prezentirano je stotinjak radova, te je predstavljeno 80 postera u elektronskom formatu. Radni dio Konferencije održan je u Kongresnom centru Hypo EXXPO XXI , te u zgradi SRCE/CarNet-a.

 

Konferencijom je završila 4 faza Projekta, te su Gradovi i Nacionalne mreže koji su uspješno završili 4 fazu na Konferenciji primili i Diplome kojima se to potvrđuje. Konferencija je završila potpisivanjem „Zagrebačke deklaracije“ koju su zajednički pripremili sudionici Konferencije, a Deklaraciju su potpisali gradonačelnik Milan Bandić i predstavnik SZO-a dr. AgisTsouros.

Potpisnici Deklaracije složili su se kako aktivnosti europskih gradova usmjerene postizanju zdravlja moraju obuhvatiti prevencije bolesti, promociju zdravlja i sustavnog djelovanja na sprečavanju mogućih nejednakosti u ostvarivanju prava na zdravlje. Pokret Zdravih gradova još je jednom istaknut kao ključan za razvoj zdravog života i javnog zdravlja u Europi.

 

 Izdavanje Komercijalne poštanske marke

Povodom 20 godina projekta zdravih gradova u Europi Grad Zagreb izdao je i komercijalnu poštansku markicu sa motivom Europske mreže zdravih gradova. Marka je tiskana u arku od 10 maraka i 10 privjesaka, a izdana je i prigodna omotnica prvog dana. Svečana promocija komercijalne marke održana je na Svečanoj večeri 16. listopada 2008. u Paviljonu 2 na Zagrebačkom velesajmu.

 

 

Posjeti projektnim lokacijama

U okviru službenog programa Konferencije organizirani su i projektni posjeti namijenjeni zainteresiranim sudionicima Konferencije. Lokacije su bile vezane uz teme Konferencije, a uspješni zagrebački projekti sudionicima Konferencije prezentirani su  uz stručno vodstvo. Tijekom projektnih posjeta sudionici Konferencije obišli su ŠRC Jarun, Bolnicu Srebrnjak, Zavod za javno zdravstvo „Dr A. Štampar“, Školu narodnog zdravlja „Dr A. Štampar“, Park Maksimir gdje su prezentirane javne radne aktivnosti, Centar za zaštitu mentalnog zdravlja , Polikliniku za zaštitu djece Grada Zagreba, Udruga Hrabri telefon - telefon za zlostavljanu i zanemarenu djecu , Psihijatrijsku  bolnicu Vrapče, Dom Crvenog križa na Sljemenu, Rehabilitacijski centar Silver, Dom za starije i nemoćne „Maksimir“, Dramski studio slijepih „Novi život“, Prisavlje, Bundek, Novi Zagreb, Sanitarnu deponiju Prudinec-Jakuševec, Borongaj i Kulturni centar Peščenica

 

 

 

 

„Sajam tradicijskih domaćih proizvoda“

Za vrijeme trajanja Konferencije, a u suradnji sa Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo održao se „Sajam tradicijskih domaćih proizvoda“ - u Bočarskom domu Zrinjevac gdje su bili za sudionike Konferencije, ali i ostale građane prezentirani domaćih proizvođača.

 

 

 

U organizaciji same Konferencije ostvarena je izuzetno uspješna suradnja sa Volonterskim centrom kroz čiju je organizaciju neposredno prije i tijekom Konferencije sudjelovalo ukupno  156 volontera koji su odradili  više od 2000 sati volontiranja.

 

Za detaljnije informacije o protekloj konferenciji kliknite na link:   www.healthycitieszagreb2008.com