clanak False

Skupština zdravlja 2014.

 
19.04.2017.

 

 

       

                                                                           SKUPŠTINA ZDRAVLJA

                                                                                   08. prosinca 2014.

                                                            Stara Gradska vijećnica, Ul. Sv. Ćirila i Metoda 5

    

 

          Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Hrvatskom mrežom zdravih gradova (HMZG) održao je evaluacijsku konferenciju projekta Zagreb zdravi grad pod nazivom „Skupština zdravlja“. Konferencija se saziva  svakih pet godina s ciljem podnošenja izvještaja široj javnosti o aktivnostima projekta Zagreb zdravi grad u prethodnoj fazi projekta, te radi redefiniranja prioritetnih područja aktivnosti u predstojećem petogodišnjem periodu. Projekt Zagreb zdravi grad dio je europskog  projekta „Zdravi gradovi“ Svjetske zdravstvene organizacije. Europski pokret „Zdravi gradovi“ pokrenut je 1986. godine i jedan je od najdugovječnijih projekata Svjetske zdravstvene organizacije. S ponosom možemo reći da je Grad Zagreb jedan od pokretača, a „nulta“  konferencija projekta „Zdravi gradovi“ održana je 1988. godine, upravo u Zagrebu. Danas je u europsku mrežu „Zdravih gradova“ Svjetske zdravstvene organizacije uključeno oko 100 „Zdravih gradova“ koji se zalažu za unapređenje zdravlja svojih stanovnika.

           Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo prof.dr.sc.Mirna Šitum,prim.,dr.med., pozdravila je sudionike u ime domaćina Grada Zagreba, te je zajedno s nacionalnom koordinatoricom Hrvatske mreže zdravih gradova prof. dr. sc. Selmom Šogorić nastavila rad Skupštine..

          Podršku radu „Skupštine zdravlja“, uvodnim obraćanjem, dao je predsjednik „Gradske skupštine Grada Zagreba“ g. Darinko Kosor kao i predsjednica Odbora za zdravstvo, prof. Ana Stavljenić- Rukavina. U uvodnom djelu konferencije nazočnima se obratila i prof. dr. sc. Antoinette Kaić Rak, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH te naglasila:

         „Čestitam vodstvu Grada Zagreba i svim sudionicima koji su bili aktivno uključeni u provedbu pete faze projekta „Zagreb – zdravi grad“ na postignutim rezultatima i osjetljivosti za potrebe svojih građana. Gradu Zagrebu želim da i dalje služi kao primjer grada koji stavlja zdravlje visoko na listu svojih prioriteta, te da nastavi provoditi aktivnosti i ulagati u programe koji čuvaju zdravlje svih građana i posjetitelja grada Zagreba.“

        Nakon uvodnog dijela pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo prof.dr.sc. Mirna Šitum, prim.dr.med., predstavila je „Izvještaj o postignućima i rezultatima provođenja projekta Zagreb zdravi grad u V fazi  ( proteklih pet godina) čime je službeno „zaključena“ V faza projektnog kruga. Nakon toga uslijedilo je „otvaranje“ VI faze projekta Zagreb zdravi grad prezentiranjem „Gradske slike zdravlja Grada Zagreba“. Temeljem osnovnih pokazatelja o sadašnjem stanju zdravlja zajednice, sudionici „Skupštine zdravlja“ (predstavnici struke, uprave i organizacija civilnog društva)  kroz rad u deset malih grupa odabrali su pet prioriteta za buduće djelovanje Projekta Zagreb zdravi grad:

palijativna skrb

duševno zdravlje

promocija zdravlja 

obitelj i zdravlje

nezaposlenost

zdravo urbano planiranje i okoliš

Po završetku Skupštine zdravlja predstavnici struke, uprave i organizacija civilnog društva bili su pozvani da se sukladno osobnom interesu uključe u rad tematskih grupa.