clanak False

Najavljen program 67. Ljubljana festivala

08.05.2019.
Program 67. Ljubljana festivala predstavljen je na konferenciji za novinare održanoj u srijedu, 8. svibnja u palači Dverce. Na konferenciji su, uz direktora i umjetničkog voditelja Festivala Darka Brleka, sudjelovali pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić, ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i režiser opere Aida Dražen Siriščević i dirigent Ivo Lipanović.
 
Ljubljanski festival koji ove godine traje od 2. srpnja do 5. rujna  otvara se izvedbom opere Giuseppea Verdia Aida, u režiji Dražena Siriščevića i koprodukciji Slovenske filharmonije, HNK Split i SNG Maribor. Ljetni Festival Ljubljana s dugom tradicijom i vrhunskim umjetničkim događanjima svake godine posjeti više od 70 000 posjetitelja i preko 4 000 umjetnika iz cijelog svijeta.

U ime gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, goste iz Ljubljane pozdravio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić koji je izrazio zadovoljstvo zbog nastavka višegodišnje suradnje ovog Festivala, te dvaju prijateljskih gradova – Zagreba i Ljubljane. Podsjetio je kako su brojni umjetnici iz Hrvatske i Zagreba tijekom godina sudjelovali na ovom festivalu te je istaknuo kao je i  manifestacija Zagrebačko kulturno ljeto nastalo po uzoru na ovaj Festival. Pročelnik je naglasio kako će zagrebačka manifestacija tradicionalno početi 21. lipnja, na prvi dan ljeta te je ujedno pozvao sve građane Slovenije, da uoči početka Ljubljanskog festivala posjete i programe Zagrebačkog kulturnog ljeta.

O programu Ljubljanskog festivala u sklopu kojeg će se održati 80 koncerata, izložbi, stručnih seminara i radionica, govorio je direktor i umjetnički voditelja Festivala Darko Brlek koji je istaknuo kako Festival organizira koncerte simfonijske i komorne glazbe, operne, baletne i kazališne predstave s vrhunskim domaćim i stranim umjetnicima  a među kojima će ove godine nastupiti - Plácido Domingo koji će ravnati Orkestrom slovenske filharmonije, Filharmonijski orkestar iz Seongnama kao i Ivan Repušić koji će ravnati Minhenskim radijskim orkestrom i Zborom. Bogatu sezonu 67. Izdanja Ljubljanskog festivala zatvorit će Izraelska filharmonija.

Više informacija o programu možete pronaći ovdje.

Aktualno