clanak False

Najavljena sanacija opločenja na Cvjetnom trgu_informacija

19.04.2017.

 
Prošlo je dvadeset godina otkako je proveden javni natječaj za uređenje pješačke zone Preradovićevog trga. Nakon četiri godine priprema i izrade projekata, 1995. godine pješačka zona uređivana je u skladu s provnagrađenim radom arhitekata M. Kranjca i B. Šerbetića, ali je, u želji da se smanje troškovi, Gradsko poglavarstvo donijelo i odluku da se dio površina privremeno poploči betonskim elementima umjesto predviđenog kamena, uz nadu i obećanje građanima da će se, kasnije, trg dovršiti prema prvobitnoj zamisli.

Danas, šesnaest godina poslije, betonski opločnici podnijeli su teret pješačkog, ali i kolnog prometa, bezbrojnih događanja na trgu, javnih manifestacija, manjih i većih zahvata, popravaka, prekopa i prilagodbi instalacija. Konačno, došlo je vrijeme da se trg obnovi i dovrši, da se učini obećano.

Obnovom pješačka zona dobiva kamenu oblogu umjesto starih betonskih heksagona, ne mijenjajući ni koncept ni namjenu, ne narušavajući bitno sliku trga, već stvarajući novo, "umiveno" lice. Ovim se zahvatom vraća dug građanima ovoga grada, ispunjava davno dano obećanje da će pješačka zona zasjati punim sjajem.

Sanacijski zahvat uključuje zamjenu hodne obloge, 5.920,00 m², koja je izvedena od betonskih podnih elemenata s novim opločnim kamenim elementima – pločama. Nivelirat će se nagib na dijelu površine i sanirat će se odvodnja uličnih oborinskih voda, a sve za postizanje djelotvornog odvoda oborinskih voda. Ugradit će se sustav navodnjavanja na potezu stabala i kameni okviri oko sadnih jama stabala. Sanirat će se podzemni kabeli javne rasvjete i dopuniti urbana oprema.

Plohe i površine koje nisu predmet obnove su: središnje zone ulica popločane kamenom i svi neoštećeni potezi kamenih pasica uz objekte. Površine koje nisu predmet obnove očistit će se od nečistoća.

Nova obloga biti će od kamenih ploča od odabranog kamenog materijala, eruptivne magmatske stijene, tip granit, ružičaste boje tip kamena „Rosa porrino“, intenzivnije ružičaste „Balmoral“, sive boje tip kamena „Super dark“ ili tamno sive boje „Jablanica tamna“. Površina ploča je paljena, a rubovi su skošeni.

Središnju ploha Trga Petra Preradovića koju formira linijski potez Margaretske i ulice Preobraženskog, odvaja od ostale površine potez rigolice izveden od tamno sivog kamena „Jablanica tamna“. Dijelovi ploha okolnih ulica izvode s kamenom oblogom od kamena intenzivnije ružičaste boje, tip „Balmoral“.

Sanacijski zahvati na odvodnji oborinskih voda uključuje manju izmjenu nagibnih ploha na Trgu Petra Preradovića. Nagibne plohe usmjeruju se prema rubnom potezu središnje površine izvedenog trga od kamena ružičaste boje, gdje je potez nove rigolice izveden od kamena tamno sive boje s novim položajem odvodnih slivnika. Izvode se preinake ili mjestimični popravci na sustavu odvodnje za nove položaje uličnih slivnika i njihov priključak na postojeću uličnu odvodnju.

Za cvjećarske paviljone, izvode se novi dovodi i odvodi vode iz obje cvjećarnice svakog paviljona, sve priključeno na postojeći sustav dovoda vode i odvodnje.

Podnožja stabala, pretvaraju se u ozelenjenu površinu koja je obrubljena kamenim rubnjakoma, 8 cm viši od okolne pješačke površine. Kamen je ružičaste boje tip kamena „Rosa porrino“, paljene površine. Na potezu stabala ugrađuje se novi sustav navodnjavanja.

Kako bi pravodobno informirali naše sugrađane o obnovi Trga Petra Preradovića, kojom se ispunjava davno dano obećanje da će se betonski elementi hodne obloge trga zamjeniti kamenim opločnicima, kako je bilo i predviđeno prvonagrađenim radom, postavljena je informativna instalacija.

Informativna instalacija sastoji se od prizme sa tri plakata na kojima je tlocrtni prikaz obnove trga sa pozicijama opločenja kamenom. Uz prizmu, postavljen je cvjetni konj kao metafora dobrodošlice na „Cvjetni trg“. U njemu je poštanski sandučić u kojega građani mogu ubaciti pripremljeni letak sa svojim mišljenjem o budućem uređenju „Cvjetnog trga“. Cvjetni konj postavljen je na podest u kojem su ugrađeni uzorci kamena kojima će se obnoviti ploha trga.