clanak False

Održan završni sastanak partnera i revizija projekta CITYkeys

03.03.2017.
U Bruxellesu je od 28.02.-02.03.2017. održan završni sastanak partnera i revizija projekta CITYkeys. Na sastanku su kao predstavnici Grada Zagreba, Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, partnera u projektu CITYKeys, sudjelovali Sanja Malnar Neralić i Marko Kućan.

Grad Zagreb, zajedno s ostalim međunarodnim partnerima sudjeluje u projektu  CITYKeys u sklopu EU programa Horizon2020, SCC-01-2014, tema “Smart Cities and Communities solutions integrating energy, transport, ICT sectors through lighthouse projects”. Koordinator projekta je VTT - Technical Research Centre of Finland, a osim Grada Zagreba, u projektu još sudjeluju AIT (Austrian Institute of Technology GmbH), Netherlands Organisation for Applied Scientific Research, EUROCITIES ASBL te gradovi Tampere (Finska), Rotterdam (Nizozemska), Beč (Austrija) i Zaragoza (Španjolska). Cilj projekta je holističkim pristupom izraditi i potvrditi metodologiju mjerenja i praćenja učinaka implementacije mjera energetske učinkovitosti u pametnim gradovima. Projekt je započeo 1. veljače 2015. i završio 31. siječnja 2017.

Kako je projekt završen, prvog dana sastanka partneri projekta CITYkeys raspravljali su i pripremili zaključne prezentacije o provedbi projekta koje su izložili predstavnicima Europske komisije DG CONNECT i službenim revizorima projekta slijedećeg dana. Voditelji radnih paketa predstavili su zaključke 5 radnih paketa. Predstavnici Grada Zagreba aktivno su sudjelovali s ostalim partnerima u radu i raspravi na dokumentima radnih paketa kao i na uobličavanju završnih poruka prezentiranih pred EK i revizorima projekta.

Slijedećeg dana održan je sastanak partnera projekta CITYkeys s predstavnikom EK, DG CONNECT (Svetoslav Mihaylov) i revizorima projekta (Bart Rosseau i Rob Kitchin) na kojem se raspravljalo o konačnoj ocjeni projekta. Koordinator projekta VTT (Miimu Airaksinen) predstavila je osnovne informacije o projektu, njegovoj provedbi i upravljanju. Voditelji radnih paketa prezentirali su rezultate koji su proizašli iz projekta: kompleksan sistem za evaluaciju, rasprave oko pronalaženja zajedničkih indikatora (metoda, modela i indexa), diseminacije i komunikacije s dionicima te mogućnostima za daljnje razvijanje indikatora pametnih gradova. Nakon cjelodnevnog izlaganja, revizori su bili zadovoljni rezultatima te načelno pozitivno ocijenili rezultate projekta CITYkeys i dali svoje preporuke vezane za daljnju diseminaciju projekta.  Predstavnik EK je izvijestio da će službena ocjena uslijediti za približno 3 tjedna nakon što bude sastavljeno završno izvješće.