clanak False

Otvorena Banka hrane u Logističkom centru Gradskog društva Crvenog križa Zagreb

14.11.2023.
Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 240 tisuća eura za projekt „Infrastrukturno opremanje banke hrane Gradskog društva Crvenog križa Zagreb“, potpisanim u siječnju 2023., Gradsko društvo crvenoga križa Zagreb je, kao spona u distribuciji, prijevozu i skladištenju hrane između donatora i posrednika, preuzeo ulogu Banke hrane za područje Zagreba.

Današnjem otvorenju Logističkog centra i Banke hrane, uz državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Zdravka Tušeka, predsjednika Gradskog društva crvenog križa Grada Zagreba Hrvoja Peze, ravnatelja Petra Penave, kao i brojnih zaposlenika i volontera Crvenoga križa, ali i donatora, prisustvovala je i zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, ujedno i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr.sc. Romana Galić.

Naglasivši kako je Grad Zagreb ustupio na korištenje prostor na kojem se nalazi Logistički centar, u sklopu kojeg je i Banka hrane, i čije je uređenje financirao u iznosu od 250.000,00 eura, zamjenica Galić je kazala: „Projekt držimo iznimno značajnim u smislu podrške i pomoći najranjivijim skupinama društva, onima kojima je i najpotrebnija, posebice sugrađanima koji su u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.“, te dodala: „Živimo u vremenu kada, unatoč svim nastojanjima da se hrana i resursi racionalno troše, i dalje, nažalost, svjedočimo svakodnevnom bacanju ogromnih količina hrane dok istovremeno velik broj ljudi je nema dovoljno ili nije u mogućnosti osigurati kvalitetne namirnice za prehranu sebe ili svoje obitelji." te naglasila kako će upravo Banka hrane biti iznimna logistička podrška svima u lancu; kako donatorima tako i socijalnim dućanima, ali i svim drugim organizacijama civilnog društva i socijalnim ustanovama čiji korisnici trebaju pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama i naravno, ono što je najvažnije, krajnjim korisnicima, zbog kojih je projekt i razvijen. "Misija Crvenoga križa, među ostalim humanitarnim ciljevima i zadaćama, jest i zaštita i unapređenje socijalne skrbi, što je, provođenjem ovog projekta, Gradsko društvo još jedanput i potvrdilo. No, na svima nama je da, kadgod smo u mogućnosti, istovremeno povećavajući svijest o racionalnom trošenju resursa i sprječavanju bacanja hrane, potičemo i trgovačke lance, proizvođače hrane, OPG-ove i druge da doniraju hranu i higijenske potrepštine kako bi Banka ispunila svoju svrhu. Ako svi zajedno djelujemo zasigurno ćemo doprinijeti smanjivanju siromaštva i socijalne isključenosti!", zaključila je dr. sc.  Galić.

 
 
Više o projektu: 
Investicijom u tri gospodarska vozila (kamion, kombi vozilo te kombi vozilo s ugrađenom hladnjačom) zaokružena je cjelina distributivno-logističkog centra Crvenog križa Zagreb te je Banka hrane za područje Grada Zagreba u funkciji. Nabava ovih vozila donatorima omogućuje brzo i jednostavno doniranje viškova hrane te stvara preduvjete za povećanje količina donirane hrane čime se doprinosi smanjenju otpada od hrane te povećanju prehrambene sigurnosti siromašnijih skupna stanovništva.
Banka hrane nalazi se u sklopu Logističkog centra za pripremu i djelovanje u kriznim situacijama Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, u Heinzelovoj ulici 64-66, u prostoru od 500 m² skladišnog prostora, 300 m² uredskog prostora, 192 paletna mjesta te 25 m2 rashladne komore.
U Logističkom centru smještena je oprema za djelovanje u kriznim situacijama: čamac za spašavanje, vozilo 4x4, isušivači, šatori, vreće za spavanje, ležajevi na rasklapanje, agregati i pumpe, motorne pile i dr. te je u potpunosti opremljen za djelovanje u kriznim situacijama poput poplava, spašavanja života na vodi (Sava, Kupa), migrantske krize, ukrajinske izbjegličke krize, osiguravanje sportskih manifestacija te drugih javnih događaja.

U sklopu Logističkog centra nalazi se i Socijalni dućan u kojem je organizirano svakodnevno zaprimanje donacija te podjela paketa hrane i higijenskih potrepština svakodnevno za 15 do 20 korisnika, odnosno ukupno oko 700 korisnika na godišnjoj razni.
 
 

Aktualnosti / događanja