clanak False

Položeni vijenci i zapaljene svijeće u povodu 26. obljetnice Bljeska

30.04.2021.
U povodu obilježavanja vojno-redarstvene operacije Bljesak, a u kojoj je poginuo ili je od posljedica ranjavanja preminuo 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije i u kojoj su 162 hrvatska branitelja ranjena,  zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević u pratnji suradnika i predstavnika udruga proizišlih iz Domovinskog rata danas je ispred spomenika Glas hrvatske žrtve – Zida boli na Gradskome groblju Mirogoj položila vijenac i zapalila svijeću.

Zamjenica je istaknula da upravo braniteljima koji su svoje živote položili za Domovinu dugujemo zahvalnost što živimo u slobodnoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj. Ovo je vrijeme kada se prisjećamo njihove žrtve, ali i vrijeme kada s posebnom radošću slavimo slobodu koju danas imamo. S posebnim pijetetom prisjećamo se svih žrtava, posebice pilota Rudolfa Perešina čiji je zrakoplov srušen 2. svibnja 1995. te koji je herojskim i domoljubnim činom obilježio cijeli Domovinski rat, kazala je zamjenica Pavičić Vukičević.

Prigodnim riječima se obratila i Ljerka Perešin, supruga pokojnog Rudolfa Perešina. Punog srca sam danas ovdje. Iako sjećanja imam svaki dan, upravo ovi dani su oni koji me najviše prožimaju, kazala je Ljerka Perešin, ističući ponos što je njezin suprug proglašen i počasnim građaninom Grada Zagreba. Moj suprug je upravo na inicijativu pokojnog gradonačelnika Milana Bandića proglašen počasnim građaninom Grada Zagreba, a njegovu socijalnu notu koju bi trebali imati svi na čelnim pozicijama u našoj zemlji, neću nikada zaboraviti, kazala je gđa Perešin ujedno zahvaljujući zamjenici gradonačelnika Pavičić Vukičević na pozivu da zajednički obilježe VRO Bljesak
 
Operacija Bljesak je izvedena taktički iznimno vješto pa su hrvatske snage koje su brojile oko 7 200 vojnika i policajaca u manje od 32 sata oslobodile 500 km2 okupirana teritorija te su uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb Lipovac i željezničkom prugom. Operacija Bljesak je prethodila akciji Oluja te je njome pokazana sva odlučnost Hrvatske da uspostavi državno-pravni poredak na svome cjelovitu teritoriju.

Gradske vijesti - 2021.