clanak False

Potpisan Ugovor o financiranju nabave novih autobusa za ZET

29.01.2019.
U zgradi Gradske uprave jutros su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric te direktorica ZET-a Ljuba Žgela potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Fondova EU u financijskom razdoblju 2014. – 2020. za nabavu 29 autobusa za potreba ZET-a. Ukupna vrijednost projekta je 55.836.012,50 kuna, a 85 % prihvatljivih troškova će se sufinancirati iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije te 15 % iz Proračuna Republike Hrvatske.

Potpisivanju Ugovora je nazočio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je zahvalio partnerima u ovom projektu te naglasio da se nada dobroj suradnji na projektu nabave novih 60 niskopodnih tramvaja i izgradnje tračničke veze do Zračne luke dr. Franje Tuđmana.

S današnjim potpisivanjem završavamo program vrijedan 314 milijuna kuna, a kojim je bilo uključeno devet gradova i dodijeljeno 187 novih autobusa, od čega su Zagrebu dodijeljena 44, uključujući i onih 15 iz 2017., rekao je ministar Butković. Nabava novih autobusa, nadam se, stimulirat će građane da više koriste gradski prijevoz te da tako smanje gužve u centru grada. Ministar je također istaknuo da se razgovara i o drugim važnim gradskim projektima te da se dobrom suradnjom i sinergijom mogu i moraju povući sredstva iz europskih fondova kako bi se povećala apsorpcija i pokrenuo investicijski ciklus i gospodarski rast.

U dijelu postupaka koje smo ostvarili financiranjem iz fondova Europske unije, ovo je još jedan poticaj Gradu Zagrebu da učini sve kako bi javni prijevoz bio što kvalitetniji i bolji, rekla je direktorica Žgela. S obzirom na Ugovor ZET-a i Grada Zagreba, autobusi će voziti isključivo na zagrebačkome području, a paralelno s ovim Ugovorom pripremamo još nekoliko postupaka vezanih za financiranje tramvajske i autobusne infrastrukture.

Ravnatelj Petric je izrazio zadovoljstvo dobrom suradnjom Grada Zagreba i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te je dodao da su 2017.  potpisali prvi Ugovor i nabavili 15 autobusa za ZET koji su prepoznatljivi po oznakama strukturnih fondova.