clanak False

Poziv na tribinu “Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo” povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja 2023.

29.09.2023.
Ususret obilježavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja 2023., Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrije Štampar" i Centar za zdravlje mladih Doma zdravlja Zagreb – Istok,  06. listopada 2023., na Tribini Grada Zagreba (Kaptol 27), u vremenu od 11.00 do 12.30 sati organiziraju tribinu pod nazivom "Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo" (eng. Mental health is a universal human right).
 
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuje se da na svijetu 25% osoba boluje od različitih mentalnih poremećaja (SZO, 2022), a među najčešćim poremećajima bez obzira na spol i dob su anksiozni i depresivni poremećaji. Svaki pojedinac ima pravo na dostojanstven život, a to uključuje i pravo na mentalno zdravlje. Svijet postaje sve svjesniji važnosti mentalnog zdravlja kao dijela šireg spektra ljudskih prava, što se ogleda u inkluzivnijim zakonima i politikama širom svijeta. Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja nije samo prilika za manifestacije već i prilika za edukaciju, koja je ključna u osnaživanju pojedinaca da prepoznaju znakove i simptome mentalnih izazova.
 
Svjetski dan mentalnog zdravlja podsjeća nas na ključnu ulogu koju mentalno zdravlje igra u našim životima i društvu kao cjelini. Zajedno možemo raditi na stvaranju svijeta u kojem se mentalno zdravlje cijeni, štiti i promiče.
 
Sudjelovanje na Tribini "Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo"  je besplatno, uz obaveznu registraciju na poveznici za registraciju https://forms.office.com/e/010GQ8Yb41
 
Skup će biti vrednovan prema pravilnicima Hrvatske liječničke komore i Hrvatske psihološke komore. Također, sudionici na Tribini ostvaruju pravo na potvrdu o sudjelovanju za potrebe bodovanja drugih Komora.

Program događanja