clanak False

Prve javne konzultacije EU projekta SocialCar u Zagrebu

06.10.2016.
 U organizaciji Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, lokalnog koordinatora EU Projekta SocialCar, u prostorijama ZgForuma, 20.9.2016. s početkom u 9:00h održale su se prve javne konzultacije u Zagrebu. Na inicijalnom sastanku sudjelovali su brojni domaći gosti, te inozemni gost, g. Vassilen Iotzov, predstavnik na projektu zadužen za promociju projektnih aktivnosti iz tvrtke Bermag. Sastanak je otvorio predstavnik Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, g. Matija Vuger, koji je riječ predao  g. Darku Šišku, pomoćniku pročelnika Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, te g. Vassilenu Iotzovu, vanjskom predstavniku projekta. Gđa. Nela Jurić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo prenijela je pozdravnu riječ gradonačelnika, g. Milana Bandića, u kojoj je g. Bandić istaknuo važnost ovog projekta, kao i predanost gradske uprave u rješavanju pitanja urbane mobilnosti u Gradu Zagrebu.
Grad Zagreb, kojeg zastupa Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada u projektu sudjeluje od lipnja 2015. Predviđeno trajanje projekta je do svibnja 2018. Konzorcij projekta uključuje 26 europskih partnera iz 13 zemalja, ITS inženjere, stručnjake iz područja društvenih i ekonomskih znanosti, prometne inženjere i javne uprave iz Italije, Grčke, Ujedinjenog Kraljevstva, Luksemburga, Poljske, Švicarske, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Nizozemske, Mađarske, Španjolske i Belgije. Softver SocialCara testirat će se na 10 europskih gradova, partnera u projektu: Brescia, Edinburgh, Ljubljana, Skopje, Torino, Brussels, Regija Lacij, Luxembourgh, Kanton Ticino i Zagreb.
Projekt je sufinanciran iz EU programa HORIZON 2020, a ima za cilj izraditi aplikaciju koja bi objedinjavala sve davatelje usluga prijevoza u Gradu Zagrebu (autobus, tramvaj, vlak, taksi uslugu, sustav javnih bicikala, sustav iznajmljivanja automobila), s naglaskom na dijeljenje vožnje – carpooling, te koristeći podatke putem društvenih mreža.
Javne konzultacije su osmišljene s ciljem da predstavljanje SocialCara na lokalnoj razini bude transparentan proces temeljen na lokalnom konsenzusu, te da potaknu lokalne dionike da podrže implementaciju raznih testova u sklopu projekta. Službena podrška zajedničkoj suradnji će se očitovati kroz potpisivanje Memoranduma razumijevanja, predstavljenog na sastanku. U skladu s ciljevima prvih javnih konzultacija, lokalni koordinator projekta okupio je niz dionika. Sastanku su bili nazočni predstavnica Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta prometnih znanosti, predstavnici Zagrebačkog Holdinga – podružnica ZET, predstavnici iz tvrtke Sustav javnih bicikala (Nextbike), predstavnik iz tvrtke Urban Mobility (Spincity), predstavnica iz HŽ-a Putničkog prijevoza d.o.o., predstavnici Hamag-Bicra i predstavnici iz udruženja Radio Taksi Zagreb, koji su održali kratku prezentaciju u sklopu koje su predstavili svoje poslovanje i povezanost s projektom. Kao promatrači bili su nazočni predstavnici Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, predstavnica nevladine udruge Door i predstavnik tvrtke Informel.
Nakon kratkih izlaganja g. Matije Vugera, lokalnog koordinatora projekta, g. Vassilena Iotzova, vanjskog predstavnika projekta i ostalih sudionika konzultacija, uslijedila je diskusija za okruglim stolom o mogućnostima lokalne primjene SocialCar usluge, nakon čega je predstavljen Memorandum razumijevanja, koji će potpisati partneri i promatrači, odnosno buduća Akcijska grupa SocialCar Zagreb.