clanak False

Rujan 2002.

19.04.2017.
 30. rujna – press konferencija nakon sjednica skupština trgovačkih društava

Divlji deponiji «kao ambrozija»

- Odlukom Skupštine trgovačkog društva Čistoći je proširena djelatnost u postupanju s opasnim i neopasnim otpadom u skladu sa zahtjevom Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja – rezimirao je Ladislav Prežigalo, predsjednik Skupština trgovačkih društava na press konferenciji 30. rujna, dodavši da su razmatrani i divlji deponiji koji, kako kaže, «cvatu kao ambrozija».

Zato će mjerodavni ured već za sljedeću sjednicu Skupštine trgovačkog društva Čistoća pripremiti izvješće o realizaciji sanacije divljih deponija, a Čistoća će izvijestiti o stanju u toj domeni.

Istoga dana održane su i skupštine Zagrebačkih cesta, Zagrebačkog velesajma, Robnih terminala, ZET-a i Zoološkog vrta, na kojima su uglavnom razmatrane donacije i sponzorstva. Tako je prihvaćen prijedlog zagrebačkog ZOO-a da svoj višak životinja, među kojima su bizoni i jeleni, barske nutrije, labudovi i močvarna antilopa, daruje Zoološkom vrtu u Sarajevu.

29. rujna

Sudionici ASPHER konferencije u Dvercu

U povodu 24. ASPHER konferencije i Godišnje skupštine Udruženja škola javnog zdravstva Europe, pročelnik Ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Zvonimir Šostar, upriličio je primanje u Dvercima za sudionike eminentnog skupa koji je okupio svjetske stručnjake sa područja javnog zdravstva.

Kako se čulo, Škola narodnog zdravlja «Andrija Štampar», Medicinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, u rujnu slavi 75 godina postojanja. Jubilarnu godišnjicu obilježava važnim međunarodnim skupovima, a jedan od njih je i ASPHER konferencija koja je, dan ranije počela u zagrebačkom hotelu Opera.

Inače, ASPHER je udruženje škola javnog zdravstva s oko 50 članica osnovana 1966. na inicijativu zagrebačke škole. Od 1996. Udruženje dodjeljuje medalju «Andrija Štampar» zaslužnim stručnjacima na području javnog zdravstva, a ovogodišnji je dobitnik Sir Alexander Macara iz Velike Britanije.

27. rujna u Trnavi

Stipe Tojčić otvorio obnovljeni vrtić «Jabuka»

Uz prigodnu svečanost i u nazočnosti predstavnika Poglavarstva, nastavnika, učenika, te prestavnika gradske četvrti Donja Dubrava, zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić, otvorio je dograđeni i adaptirani dječji vrtić «Jabuka»u Trnavi, koji obilježava 10 godina postojanja.

Dogradnjom je uz postojećih 10 grupa djece omogućeno formiranje daljnih četiri, a po novom, umjesto dovoženja gotove hrane, donedavna priručna kuhinja prerasta u centralno mjesto za pripremu 600 do 800 obroka dnevno, koji će se distribuirati u nekoliko vrtića u sastavu «Jabuke».

U sklopu adaptacije i dogradnje koja je počela krajem studenog prošle godine, uređena je i praonica rublja, upravni trakt, te učionica za jezike.

Prema projektu tvrtke Biam, radove je izvela firma Mešić com, a ukupna investicija od 5,8 milijuna kuna pokrivena je iz sredstava Gradskog proračuna.

27. rujna u povodu Dana policije

Gradonačelnica uručila Medalje Grada Zagreba

U povodu Dana policije i blagdana njena zaštitnika Svetog Mihovila, na svečanom kolegiju u zgradi MUP-a u Heinzelovoj, gradonačelnica Vlasta Pavić uručila je 11 Medalja Grada Zagreba zaposlenicima Policijske uprave zagrebačke koji su se posebno istaknuli osobnim doprinosom u otkrivanju i uhićenju počinitelja kaznenih djela.

Odlukom načelnika PU zagrebačke, Ivana Babića, za posebno iskazanu suradnju, požrtvovnost i pomoć, podijeljeno je sedam, a za stručno i učinkovito obavljanje policijskih zadaća 19 priznanja.

U ime ministra Šime Lučina, ravnatelj policije Ranko Ostojić, uručio je godišnju nagradu skupini djelatnika za izuzetno stručnu i profesionalno provedenu kriminalističku obradu spriječavanja krijumčarenja duhanskih proizvoda, a posthumno, nagrađen je i Milenko Vranjković King koji je poginuo pri hvatanju odbjeglog osuđenika. Novčanu nagradu zaslužilo je i njegovih sedam kolega iz skupine koji su je se odrekli u korist obitelji poginulog kolega Vranjkovića.

26. rujna uoči koncerta u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Članovi Orkestra Marijinskog teatra iz St. Petersburga u Dvercu

- Zagreb vas dočekuje kao drage goste i umjetnike visokoga svjetskog renomea, ali i kao vrhunske ruske umjetnike čiji je senzibilitet vrlo blizak našem.

Raskoš i ljepotu glazbe koju ste nam došli podariti u izvedbi vrhunskih glazbenika, pod ravnanjem istinskog umjetnika maestra Gergijeva, za Zagreb je veliki umjetnički događaj – rekla je gradonačelnica Vlasta Pavić, pozdravivši u Gradskoj palači Dverce članove Orkestra Marijinskog teatra iz St. Petersburga, koji je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog idućeg dana premijerno nastupio u Zagrebu.

U prigodnom govoru, gradonačelnica je najavila i otvorenje izložbe «Umjetnici ispred svoga vremena - iz povijesti ruske avangarde i surovog stila», te izložbe suvremene kineske umjetnosti «Zlatna žetva», kao iznimne kulturne događaje u glavnome gradu Hrvatske, kojima se, rekla je, Zagreb vraća na kulturnu kartu svijeta kao poželjna destinacija.

Zahvalivši na prijemu, maestro Valerij Gergijev, iskazao je zadovoljstvo zbog prvog nastupa u Zagrebu, te pozvao zagrebačke filharmoničare iduće godine St. Petersburg koji će, uz nastupe Bečkog orkestra i talijanske Scale obilježiti 300 godina postojanja.

Osim članova Orkestra, na prijemu su bili veleposlanik Ruske federacije u RH, NJ.E. Eduard Leonidovič Kuzmin, predsjednica Skupštine Grada Zagreba, Morana Paliković, zamjenici gradonačelnice Milan Bandić i Stipe Tojčić, te potpredsjednici Skupštine Vladimir Velnić i Davorin Tepeš.

25. rujna u Dvercu

Stipe Tojčić primio predstavnike 12. međunarodnog simpozija IMEKO

Zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić primio je, 25. rujna, u Dvercu, spredstavnike 12. simpozija Međunarodne mjeriteljske udruge – IMEKO koja okuplja strukovne udruge 36 zemalja iz cijelog svijeta.

Simpozij Electrical Measurments and Instrumentation se, pod pokroviteljstvom gradonačelnice Vlaste Pavić, od 25. do 27. rujna, održava na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Stotinjak znanstvenika, sveučilišnih nastavnika i drugih stručnjaka iz Austrije, Belgije, Češke, Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Grčke, Italije, Indije, Japana, Poljske, Portugala, Makedonije, Rumunjske, Rusije, Slovačke, Švicarske, Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država predstavit će 140 radova visoke znanstvene kakvoće.25. rujna u Dvercu

Primanje za sudionike Ljetnog sveučilišta Međunarodne unije katoličkog tiska

U povodu održavanja Ljetnog sveučilišta Međunarodne unije katoličkog tiska, zamjenik gradonačelnice Milan Bandić primio je, 25. rujna u Gradskoj palači Dverce dvadesetak novinara koji, u organizaciji Hrvatskog društva katoličkih novinara, od 15. rujna do 12. listopada, borave u Hrvatskoj.

Zaželjevši dobrodošlicu članovima Međunarodne udruge katoličkog tiska (UCIP) iz Ženeve, koja ove godine obilježava 75. obljetnicu postojanja i rada, Milan Bandić je najavio skorašnju 150. obljetnicu Zagrebačke metropolije u obilježavanje koje će uključiti i Grad Zagreb.24. rujna u Dvercu

Milan Bandić primio sudionike simpozija «Terorizam i sigurnost u 21. stoljeću»

Dan uoči otvaranja trodnevnog simpozija, koji se pod nazivom «Terorizam i sigurnost u 21. stoljeću» - Jugoistočna Europa i svijet, od 25. do 27. rujna održava u hotelu Panorama, zamjenik gradonačelnice Milan Bandić primio je u Gradskoj palači Dverce sudionike tog eminentnog međunarodnog skupa.

Prema očekivanjima, simpozij, koji je okupio oko 120 sudionika, trebao bi imati važnu ulogu u afirmaciji Hrvatske na području borbe protiv terorizma, ali i Grada Zagreba kao kongresnog i turističkog središta.


Predstavljena Karta socijalnih i zdravstvenih ustanova u Gradu Zagrebu

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb predstavio je, 24. rujna, prvo izdanje Karte socijalnih i zdravstvenih ustanova u Gradu Zagrebu.

Izrađena kao precizan plan grada, karta sadrži popise svih poliklinika, domova zdravlja, ustanova za zdravstvenu njegu u kući, ljekarni, centara za socijalni rad, zavoda, pučkih kuhinja, prenoćišta i sl., a građani će je moći dobiti u umirovljeničkim i u domovima zdravlja.24. rujna u Gradskom poglavarsvu

Potpisan ugovor o Poliklinici za zaštitu djece Grada Zagreba

Gradonačelnica Vlasta Pavić i ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović potpisali su, 24. rujna, Ugovor o prijenosu osnivačkih prava u Poliklinici za zaštitu djece Grada Zagreba. Ministarstvo preuzima 30 posto osnivačkih prava nad prvom takvom ustanovom u Hrvatskoj koja će, pod v.d. ravnateljstvom prof. Gordane Buljan Flander, biti otvorena u Gajnicama.

Alarmantni podaci o zlostavljanju djece dobiveni iz Centra za psihotraumu Klinike za dječje bolnice u Klaićevoj prema kojima je svako četvrto dijete žrtva neke vrste zlostavljanja, potaknuli su Gradski ured za zdravstvo rad i socijalnu skrb na pokretanje Poliklinike, s idejom da se zlostavljanoj djeci, po prvi puta, pruži cjelovita zaštita. O njima će se brinuti polivalentni timovi sastavljeni od pedijatra, psihijatra, ali i psihologa, defektologa, socijalnih radnika i pravnika.

U preuređivanje objekta u Gajnicama Zagreb je uložio više od dva milijuna kuna, a Ministarstvo će opremiti prostor u kojem će raditi oko 20 djelatnika.

Inače, sve države zapadne Europe imaju ustanove sličnog tipa, a ovim prijenosom dijela osnivačkih prava otvara se široko polje rada Poliklinici, koja će već od samog otvaranja postati regionalnim centrom za ovaj dio Europe.24. rujna

Dodijeljeno 30 stanova u najam

- Želim vam ugodno stanovanje u vašim novim stanovima – rekla je gradonačelnica Vlasta Pavić predstavnicima 30 zagrebačkih obitelji, koji su 24. rujna iz njenih, i ruku Milana Bandića, Stipe Tojčića, te Ive Jelušića, dobili zaključke o dodjeli stanova u najam, temeljem prijedloga mjerodavnog povjerenstva.

Stanove u najam od tri godine, dobilo je 12 obitelji u izuzetno teškom socijalno zdravstvenom položaju, dva su stana dodijeljena zaštićenim najmoprimcima u objektima koji su vlasništvo Grada, a za koje su izdana rješenja o rušenju radi dotrajalosti i ugrožene stabilnosti, dok je šest stanova dano u najam obiteljima koje su koristile stanove vraćene bivšim vlasnicima u postupku povrata oduzete imovine.

Pet stanova dobile su na korištenje osobe za koje postoji obveza davanja stanova u najam na temelju zakona i pravomoćnih sudskih presuda, jednako koliko i športski, kulturni i znanstveni djelatnici.24. rujna, 20. sjednica Gradskog poglavarstva
Prijedlozi GUP-ova Zagreb i Sesveta povučeni iz procedure

Obzirom da još nisu stigle suglasnosti iz Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja na prijedloge generalnih urbanističkih planova Zagreba i Sesveta, na 20. je sjednici Poglavarstva, sukladno Zakonu o prostornom uređenju, zaključeno o povlačenju konačnih prijedloga tih planova, koji se, tako, neće naći na rujanskoj sjednici Gradske skupštine.

Prema istom zaključku, gradonačelnica Vlasta Pavić osnovat će Stručnu skupinu za prostorne planove čija je zadaća usporediti i provesti reviziju prijedloga za javnu raspravu Odluke o donošenju GUP-ova Zagreba i Sesveta sa Konačnim prijedlogom planova, i to najkasnije do zadnjeg dana prosinca.

Gradsko će poglavarstvo utvrditi odgovornost kako je došlo do razlike tekstova u Konačnom prijedlogu što ga je utvrdilo Gradsko poglavarstvo i Konačnom prijedlogu koji je upućen Gradskoj skupštini.

ZET i Plinara u 2001. poslovali pozitivno

- Prema zbrinim podacima iz računa dobiti i gubitka za 2001. proizlazi da su 23 trgovačka društva u potpunom gradskom vlasništvu s prosječno 12.372 zaposlenika ostvarila 3,1 milijardu kuna ukupnih prihoda, odnosno, 10,3% više nego u 2000. Istodobno, rashodi od tri milijarde kuna premašuju one iz 2000. za 10,5% - izložio je Ladislav Prežigalo, pročelnik za gospodarstvo, dodajući da je iznos realnog zbirnog pozitivnog financijskog rezultata gradskih društava u prošloj godini iznosio 72,1 milijun kuna.

Za razliku od 2000., kad je poslovanje završila s neto gubitkom od 46,3 milijuna kuna, Zračna je luka u 2001. iskazala dobit u visini od 983,5 tisuća kuna.

U društvima koje obavljaju komunalne djelatnosti neto gubitak iskazao je samo Zrinjevac i to u iznosu od 145,5 tisuća kuna. Suprotno tomu, ZET i Plinara kao dva najveća gubitaša iz prethodnog razdoblja za koja su, zajedno s Vodoopskrbom i odvodnjom, u planovima za prošlu godinu predviđeni visoki gubici, po konačnom su obračunu iskazali – pozitivne rezultate.

Dobit je veća od gubitaka i u skupini društava tržišne djelatnosti, dok su jedino društva na razini društvenih djelatnosti iskazali veće gubitke.

Osnovano Stručno povjerenstvo za izradu Plana intervencija u zaštiti okoliša

Jednoglasno, Poglavarstvo je osnovalo Stručno povjerenstvo koje će identificirati resurse, zadaće i sudionike u procesu izrade Plana intervencije u zaštiti okoliša Grada Zagreba. U opisu zadataka novoosnovanog povjerenstva stoji i identifikacija rizika i opasnosti, analiza postojećih planova svih sudionika i usklađenosti planova, identifikacija zadaća nepokrivenih postojećim planovima, te među ostalim, uspostava procedure za periodičko testiranje, analizu i reviziju plana.

Natječaj za stipendije Grada Zagreba

U nastavku sjednice, zaključeno je o raspisivanju natječaja za dodjelu Stipendije grada zagreba učenicima za 2002./2003. školsku godinu učenicima trećih i četvrtih razreda srednjih škola i Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici.

Natječaj za 55 stipendija bit će otvoren 15 dana od dana objave u dnevnom tisku.

Bez veće rasprave odobrene su financijske potpore trgovačkim društvima Zagreb film, Vladimir Nazor i ZET, dok je potpora trgovačkom društvu Sljeme Medvednica doživjela prigovore iz redova HNS-a, da bi na kraju i ona bila prihvaćena.23. rujna u Dvercima

Stipe Tojčić primio sudionike međunarodne radionice o upravljanju mrežama

Zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić primio je, 23. rujna, u gradskoj palači Dverce sudionike međunarodne radionice o upravljanju mrežama CEENet Workshop on Network Management 2002.

Riječ je o radionici koja se, u organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet i Central and Eastern European Networking Association, održava od 21. do 25. rujna na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Radionica se bavi teorijskim i praktičnim aspektima vođenja i organizacije nacionalnih akademskih računalnih mreža.

Uz gostujuće dužnosnike NATO-a, u radionici sudjeluje 50 sudionika – direktora i voditelja akademskih mreža, te vrhunskih stručnjaka na području informacijske tehnologije iz 34 zemlje Europe i Azije.23. rujna – sjednica Gospodarsko – socijalnog vijeća Grada Zagreba

Redovito podsjećati na gospodarsku studiju

Studija o gospodarstvenom razvoju Grada Zagreba u razdoblju od 2001. do 2005. zaslužuje pažnju i treba redovito podsjećati na nju – zaključili su članovi Gospodarsko – socijalnog vijeća Grada Zagreba na prvoj radnoj sjednici, održanoj 23. rujna.

Nakon uvodnog izlaganja prof. Mustafe Nušinovića, iz Ekonomskog instituta, ocjene članova GSV-a iz redova sindikata mogu se sažeti na konstataciju o preopširnosti i premalo konkretnih rješenja, na bojazan od privatizacije gradskih trgovačkih društava, te na zanemarenost rijeke Save koja bi, smatraju, trebala postati žilom kucavicom grada i novim okupljalištem Zagrepčana.

Ladislav Prežigalo, član GSV-a i pročelnik u Uredu za gospodarstvo, ističe da Studija predstavlja dugoročnu perspektivu Zagreba s modernom i suvremenom infrastrukturom, te da bi se neke investicije važne za Zagreb, uglavnom vezane uz koncesije, mogle i brže realizirati.

- Iz Studije izvlačimo projekte koji moraju proći redovnu proceduru i konsenzus – zaključuje L. Prežigalo, s kojim se slažu i drugi članovi, uz napomenu da će stalno podsjećati na taj dokument i njegovu realizaciju.

U nastavku sjednice, dogovoreno je da će, na zahtjev udruga, ovisno o temi njihovi članovi biti pozivani na sjednice, a od Poglavarstva će zatražiti analizu povišenja cijena komunalnih usluga za koje smatraju da neopravdano rastu.
21. rujna

Gradonačelnici Gorizie, Brescie i Regio Emilie kod Milana Bandića

U povodu otvorenja trgovačkog centra King Cross u Zagrebu, zamjenik gradonačelnice Milan Bandić, primio je u subotu, 21. rujna gradonačelnike gradova Brescie, prof. Paola Corsinia, Gorizie, g. Vittoria Brancatiy i Reggio Emilie, gđu. Antonellu Spaggiari.

Primanju je prisustvovao i glavni direktor Ministarstva javnih radova, g. Ernesto Reali, te predstavnik provincije Brescia, g. Davide Pigoli i pročelnik za okoliš regije Lombardija, g. Franco Nicoli Cristiani.

Investitori trgovačkog centra King Cross talijanske su tvrtke Hipermarketi Coop i Circulus Regis.

Sllične investicije - čulo se - potiču gradnju gradske komunalne infrastrukture, a za potrebe izgradnje centra King Cross, investitori su sagradili podvožnjak i proširili Škorpikovu ulicu.

20. rujna u Dvercima

Gradonačelnica primila izaslanstvo Republike San Marino

U okviru službenog posjeta Republici Hrvatskoj, gradonačelnica Vlasta Pavić primila je, 20. rujna, u Gradskoj palači Dverce, kapetane regente Republike San Marino, Anotnija Lazzara Volpinarija i Giovannija Francesca Ugolinija.

Državni posjet visokog izaslanstva Republike San Marino posvećen je razmatranju tema od zajedničkog interesa kao što su turizam, kultura, gospodarstvo i poduzetništvo.

Kao izraz želje za jačanjem suradnje sa Zagrebom, visoki su gosti pozvali gradonačelnicu Vlastu Pavić u San Marino, a prema prvim najavama, konkretna suradnja mogla bi se definirani najprije na području kulture.

U razgovorima u Dvercima, ime Republike San Marino bili su i dr. Fabio Berardi, ministar za teritorij, okoliš i poljoprivredu; Pietro Giacomini, veleposlanik, generalni direktor u Ministarstvu vanjskih poslova i Marcello Beccari, savjetnik ravnatelj Državnog protokola.

Susretu su bili nazočni i zamjenici gradonačelnice Milan Bandić i Stipe Tojčić, tajnik Gradskog poglavarstva Vidoje Bulum i članica Gradskog poglavarstva Blanka Sunara.20. rujna – press konferencija uoči Europskog dana bez automobila

Zagreb dobiva novu biciklističku stazu u središtu grada

Do kraja godine trebao bi se realizirati projekt povezivanja biciklističkih staza od Hrvatske bratske zajednice do Trga Petra Preradovića – čulo se na press konferenciji u Gradskom poglavarstvu održanoj 20. rujna.

Prema riječima gradonačelnice Vlaste Pavić, predstavljanje projekta zapravo je uvod u kontinuirano provođenje postojećeg koncepta vođenja biciklističkog prometa u Zagrebu. Prioritete će, u suradnji s Hrvatskim biciklističkim savezom, Zelenom akcijom i drugim zainteresiranim udrugama i pojedincima, definirati Gradski ured za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet.

- Biciklistička bi mreža tako iznosila 160 kilometara, što ne znači i kraj priče o biciklističkom prometu – riječi su gradonačelnice koja podsjeća na prijedlog novog Generalnog urbanističkog plana po kojemu bi, u konačnici, Zagreb imao biciklističke staze duge 300 kilometara.

22. rujna – besplatan javni prijevoz

Presica održana dva dana uoči 22. rujna, Europskog dana bez automobila bila je prigoda i za poziv građanima da toga dana na svoja odredišta krenu pješke, biciklima ili javnim prijevozom, koji će – najavljeno je – biti besplatan.

Inače, kao i prošle godine, u nedjelju 22. rujna, u užem gradskom središtu od 9 do 18 sati neće biti automobila, a građani će u Varšavskoj, ispred kina Europa na licu mjesta moći čuti o projektu uvođenja novih biciklističkih staza u Zagrebu.19. rujna u Dvercima

Prijem za najvjernije izlagače Zagrebačkog velesajma

U povodu 78. jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma, koji se održava od 16. do 22. rujna, gradonačelnica Vlasta Pavić i direktor Zagrebačkog velesajma Davorin Spevec, priredili su u gradskoj palači Dverce tradicionalni prijem za najvjernije izlagače.

Podsjetimo, na 100 tisuća četvornih metara, ove je jeseni svoje najnovije proizvode i usluge predstavilo 1750 izlagača iz 39 zemalja svijeta. Od toga, više od 50 posto otpada na inozemne izlagače, kolektivno se predstavlja 14 zemalja, a zemlja partner je Narodna Republika Kina.19. rujna u Maksimirskom perivoju


Vidikovac otvorio vrata posjetiteljima

Nakon četveromjesečne temeljite obnove, uz nastup prvaka kazališta Komedija i podsjećanje na legendarni film i predstavu «Tko pjeva zlo ne misli», u četvrtak, 19. rujna, maksimirski je Vidikovac otvorio vrata posjetiteljima.

- Želja nam je da ovaj zagrebački štih bude maksimirska svakodnevica – kazao je zamjenik gradonačelnice Milan Bandić, dodavši da Grad za potrebe Javne ustanove Maksimir godišnje izdvaja oko tri milijuna kuna, od čega je nešto manje od trećine utrošeno u obnovu Vidikovca.

Vladimir Ivanković, ravnatelj Javne ustanove Maksimir, ističe zadovoljsto što je Vidikovcu vraćen puni sjaj, te najavljuje bogata kulturna događanja, od nastupa eminentnih umjetnika i organiziranih dječjih rođendana, do edukacijskih programa i užitka u jedinstvenom pogledu s gornje terase:

- Dok s jedne strane «pogled puca» na Katedralu i Medvedgrad, s druge se vide tornjevi sesvetske crkve – zadovoljno je konstatirao V. Ivanković koji izdvaja i to da je u dvije i pol godine, koliko postoji Ustanova, u Maksimiru učinjeno mnogo, no kulminacijom ocjenjuje obnovu Vidikovca, sagrađenoga davne 1840. godine.17. rujna - gradonačelnica položila kamen temeljac za sportsku dvoranu Osnovne škole Markuševec

Nova dvorana za 180 dana

U nazočnosti učenika i nastavnika Osnovne škole Markuševec, zamjenika gradonačelnice Milana Bandića, te članova Poglavarstva, gradonačelnica Vlasta Pavić položila je kamen temeljac za športsku dvoranu škole koju pohađa 620 učenika.

- U dvoranu koju ste željno čekali, Zagreb je uložio devet milijuna kuna. Iako znatna, sredstva se ne mogu usporediti sa značenjem dvorane za učenike i građane ovog područja - naglasila je Gradonačelnica poželjevši učenicima uspješnu školsku godinu, a izvođačima – dobro vrijeme.

Prema projektu poduzeća AP-92, Tehnika će, pod nadzorom tvrtke Konzalting za 180 dana sagraditi dvoranu površine 987 četvornih metara, s košarkaškim, odbojkaškim i rukometnim igralištima, svlačionicama, sanitarnim čvorovima i prostorima za gledatelje.

Osim uređena okoliša i parkirališta, škola će dobiti i sportske terene na otvorenom.
12. rujna, 19. sjednica Gradskog poglavarstva

Ubrzati informatizaciju u zagrebačkim školama

Sudeći prema Izvješću o stanju informatiziranosti osnovnih i srednjih škola, te učeničkih domova, evidentan je zastoj u opremanju informatičkom opremom, što je Gradsko poglavarstvo na današnjoj sjednici ponukalo da donese zaključak kojim se usvajaju mjere za informatizaciju u ovoj i sljedećoj godini.

Odlučeno je da se prioritet u ovoj godini da informatizaciji školskih knjižnica. Mjere predviđene za 2003. provodit će se prema potrebama iskazanima u programima javnih potreba u osnovnom i srednjem školstvu za 2003. te planovima za njihovo sufinanciranje. Naglašeno je također da prigodom donošenja proračuna za sljedeću godinu treba imati u vidu ove potrebe i osigurati više sredstava za bržu informatizaciju škola. Predloženo je, također, da se posebnim akcijama, kakvih je već bilo u protekle dvije godine, od poduzeća koja često mijenjaju informatičku opremu prikupe računala koja još uvijek mogu poslužiti školama, prvenstveno za potrebe učenika i školskih programa.

Izožba ruske avangarde uskoro u Zagrebu

Poglavarstvo je, među ostalim, donijelo i zaključak kojim se za troškove organizacije izložbe Proroci prostora – iz povjesti ruske avangarde u Klovićevim dvorima, 3. listopada ove godine, i retrospektivne izložbe Ede Murtića u prestižnoj moskovskoj galeriji Novi manež, 22.studenoga 2002., odobravaju sredstva u iznosu od milijun kuna.

Ova su dva projekta dio dogovorene kulturne suradnje gradova Moskve i Zagreba.

Izložba Proroci prostora objedinjuje interdisciplinarnu umjetničku građu ruske avangarde, predstavljajući najbrojniji i najvredniji prikaz raznovrsnih umjetničkih djela nastalih između 1910. i 1930. Zagrepčani i njihovi gosti vidjet će djela Mihaila Larionova,Natalije Gončarove, Kazimira Maljeviča, Petra Končalovskog, Vladimira Majakovskog i drugih.

Doajen hrvatskog slikarstva Edo Murtić u Moskvi će se predstaviti sa 150 pomno odabranih radova.11. rujna – dogovoreno ozvučenje tramvaja

Grad brine o slijepim sugrađanima

Vizualno i akustično opremljene tramvaje i autobuse koji će pomoći slijepim i gluhim osobama u samostalnom kretanju, Zagreb bi mogao dobiti za dvije godine zbog zakonske procedure, međunarodnog natječaja kojim će se izabrati isporučitelj opreme i ugradnja. Riječ je o 70 novih i 50 obnovljenih tramvaja te 200 autobusa što čini 75% kapaciteta dnevno - javnog prometa. To će rješenje biti trajno, a oprema će biti izvedena prema europskim standardima. Dogovorili su to zamjenik gradonačelnice Milan Bandić, direktor ZET-a Julius Pevalek, te predstavnici Udruge slijepih i Centra za odgoj i obrazovanje «Vinko Bek».

Dogovoreno je također da se na jednom frekventnom križanju, slijepi predlažu ono kod Sheratona, postave linije vodilja i taktilnih površina sačinjene od plastike kao eksperiment. Ako ponuđeni materijal ne bude odgovarao funkciji, najavljeno je da će se tražiti nova ponuda od drugog izvođača.

Inače, u Zagrebu već četiri godine postoji jedan ozvučeni tramvaj linije broj 9. Kako bi se uvjerili u korisnost ozvučenja njime su se danas provezli svi sudionici sastanka.10. rujna - počela gradnja novoga mosta na potoku Vuger

Gradonačelnica Pavić obišla radove

Početku gradnje novoga mosta na potoku Vuger, osim izvođača radova, predstavnika investitora i mjesne samouprave prisustvovala je i gradonačelnica Vlasta Pavić u društvu sa zamjenikom Milanom Bandićem.

Postojeći most na cesti Resnik – Ivanja Reka zamijenit će se novim zbog širine i veličine otvora za protok vode. Osim toga konstrukcija mosta je u lošem stanju zbog čega bi se mogao i srušiti.

Novoprojektirani most postavljen je na mjestu staroga mosta, dužine 12 m i širine 9 m, a njegovom će izvedbom biti omogućeno prometovanje ZET-ove gradske linije.

Vrijednost ugovorenih radova je 1.056.859,07 kuna, a financirani su sredstvima Plana upravljanja vodama u 2002. godini za Slivno područje Grada Zagreba.

Izvođač radova je Vodoprivreda Zagreb d.o.o., a stručni je nadzor povjeren Hrvatskim vodama – VGO Zagreb.9. rujna - Osnovna škola Stenjevec dobila dizalo i prostorije prilagođene učenicima s invalidnošću

Andrija Smoljan u školu napokon bez poteškoća

Gradonačelnica Vlasta Pavić 9. je rujna u pratnji svog zamjenika, Milana Bandića u pogon pustila novo školsko dizalo Osnovne škole Stenjevec te otvorila školske prostorije rekonstriurane za Andriju Smoljana, učenika 5. razreda u invalidskim kolicima. Time je zabilježen prvi slučaj uklanjanja arhitektonske barijere i stvaranja uvjeta jednakih mogućnosti za učenike s invalidnošću u jednoj zagrebačkoj školi.

Na Andrijine probleme prije točno dvije godine upozorilo je Društvo osoba sa paraplegijom i amputacijom, a inicijativa je bila prihvaćena od strane Gradskog Poglavarstva Grada Zagreba. Investicija je iznosila 650.000 kuna, a projekt je ostvario Gradski ured za izgradnju.5.rujna – gradonačelnica sa suradnicima u Sesvetskoj sopnici

Nova autobusna linija od Sesveta do Sesvetske sopnice

Prvi dan školske godine stanovnici sesvetskog područja pamtit će po uvođenju autobusne linije broj 275 koja će, od 9. rujna, svakodnevno s intervalom od 40 do 50 minuta, prometovati trasom: Sesvete – Ninska –Zagrebačka – Lj. Posavskog – A. Starčevića – Sopnička. Na dužini od 2,2 km uspostavljeno je devet autobusnih stanica.

Koliko to znači za tamošnje stanovnike oslikava podatak da su od prvog stajališta javnog prijevaoza do svojih domova pješačili više od kilometra.

Također će se u velikoj mjeri povećati sigurnost djece na putu prema školi koja je bila ugrožena zbog intenzivnog prometa ulicom Lj. Posavskog i na prijelazu preko željezničke pruge.

Četiri dana prije uspostave prve redovne rute novu su trasu u pratnji prvih ljudi gradske četvrti Sesvete «prekontrolirali» gradonačelnica Vlasta Pavić, njeni zamjenici Milan Bandić i Stipe Tojčić, te članovi Poglavarstva.


5.rujna, 18. sjednica Gradskog poglavarstva

Zagreb pred donošenjem Generalnog urbanističkog plana

Ako i gradski zastupnici na rujanskom zasjedanju Skupštine prihvate izmjenu i dopunu Prostornog plana, te donesu Generalni urbanistički plan Zagreba i GUP Sesveta, koji su, nakon dvosatne rasprave jednoglasno prihvaćeni na 18. sjednici Poglavarstva, Zagreb će napokon dobiti krovne planske dokumente ocijenjene prostornim planovima nove generacije, čija se «težina» - čulo se - može usporediti s donošenjem Proračuna.

Izmjene i dopune prostornog plana koji obuhvaća 640 km2 sa statusom županije, kako je pojasnila Jadranka Veselić Bruvo iz Zavoda za planiranje, ne zadiru u koncepcijske postavke ni prostorna rješenja, nego detaljnije iščitavaju granice namjene i zaštite prostora, te rješavaju neusklađenosti planova i omogućuju donošenje GUP-ova Zagreba i Sesveta.

Prema riječima Ines Merčep iz istog Zavoda, Generalni urbanistički plan, treći u povijesti Zagreba, obuhvaća urbani dio grada površine oko 220 km2, na kojem živi oko 680 tisuća stanovnika. Predlaže se temeljna organizacija prostora, zaštita prirodnih, kulturnih i povijesnih vrijednosti, korištenje i namjena prostora grada u sustavu održivog razvoja. Prijedlog GUP-a nudi organizaciju prometnih i infrastrukturnih sustava, te definira urbana pravila uređenja grada, kao i procedure provedbe.

GUP Sesveta obuhvaća urbani dio istočnog dijela grada u kojem, na površini od 1780 ha obitava 43 tisuće stanovnika. To bi se područje organiziralo uz poštivanje posebnosti razvoja Sesveta.

Od 11. rujna skuplji plin

Zagrepčani će, od 11. rujna, kubik plina plaćati dvije kune više po četvornome metru – zaključak je sa sjednice, na kojoj je, temeljem prijedloga Gradske plinare, definirano povećanje cijena od 11,73% za široku potrošnju, te 11,62% za industriju.

Predloženim povećanjem cijena – piše u obrazloženju prijedloga – Plinara pokriva isključivo povećane troškove nabave, a ostvarit će prihod dostatan za njihovo pokriće.

Sjeverna i zapadna tribina na stadionu Maksimir do lipnja 2004.

Poglavarstvo je usvojilo i prijedlog prve faze dovršenja stadiona Maksimir, u sklopu koje bi se do polovice 2004. godine dovršile sjeverne tribine, zgotovila zapadna tribina s krovom, te uredio okoliš i komunalna infrastruktura. Iznos od 155 milijuna kuna osigurao bi se kroz proračun za 2003. godinu.

U drugoj fazi za koju treba osigurati daljnjih 70 milijuna kuna, izgradila bi se garaža i izdignuo nogometni teren s atletskim borilištem.

Podsjetimo, u stadion je dosad utrošeno 362 milijuna kuna.

Više novca za mjesnu samoupravu

U skupštinsku proceduru upućen je i prijedlog po kojem bi se za financiranje mjesne samouprave osiguralo 2% od ukupno ostvarenih proračunskih prihoda u protekloj godini. Time se omogućiti bolje funkcioniranje gradskih četvrti u rješavanju osnovnih životnih pitanja građana s njihovih područja.

6. rujna - press konferencija nakon sjednica skupština trgovačkih društava

Novac od dionica za komunalnu infrastrukturu

Skupštine u trgovačkim društvima Zagrebačke ceste d.o.o., Sljeme Medvednica d.o.o i ZGOS d.o.o., na sjednicama od 6.ujna prihvatile su izvješća o poslovanju društava za 2001. godinu.

Zagrebačke su ceste ostvarile 9,8 milijuna kuna dobiti koju je Skupština namjenila za investiciono opremanje. Gubitak od 826 tisuća kuna Sljeme Medvednica treba, odlučeno je na Skupštini, pokriti iz budućih prihoda. Trgovačko društvo ZGOS ostvarilo je dobit od 48 milijuna kuna koja ostaje na njegovu računu i usmjerit će se za rezervaciju za otplatu kredita prema EBRD-u.

Skupština u trgovačkom društvu Vodoopskrba i odvodnja d.o.o.donijela je zaključak o rasporedu sredstava za financiranje izgradnje objekata vododpskrbe i odvodnje. Radi se o 40,4 milijuna kuna dobivenih prodajom dionica Zagrebačke banke, koje će sukladno odluci Gradskog poglavarstva, sva trgovačka društva usmjeriti u proširenje materijalne osnove ili investicije u komunalnu infrastrukturu.

Milan Bandić primio sudionike i predstavnike 35. PIF-a

Zamjenik gradonačelnice, Milan Bandić, u Palači Dverce primio je sudionike i predstavnike 35. PIF-a.

Čestitao im je na još jednom uspješnom Festivalu te istaknuo zadovoljstvo predstavama koje su, kako je kazao, oplemenile zagrebačke ulice i kazališta. U ime predstavnika PIF-a zahvalila je ravnateljica Međunarodnog centra za usluge u kulturi, inače organizatora ovog Festivala, gđa Livija Kroflin. "Grad Zagreb i PIF se sve više vole - sve smo prisutniji i u publici i u vrhu Grada Zagreba" - naglasila je L. Kroflin.

Podsjetimo da se PIF (Međunarodni festival kazališta lutaka) u našem gradu održava od 30. kolovoza do 6. rujna, te da je posvećen Daliboru Foretiću, dugogodišnjem selektoru i članu Savjeta PIF-a.2. rujna – gradonačelnica sa suradnicima obišla obnovljenu Savsku i Langov trg

Savska puštena u promet

Obnovljena tramvajska pruga, rekonstrukcija vodovoda i kolničkih priključaka, obnova završnog sloja asfalta na cijeloj dionici dugoj 1080 metara, uz novu prometnu signalizaciju i pješačke nogostupe prilagođene potrebama osoba s otežanim kretanjem i biciklistima - najkraći je opis Savske ulice nakon jednoipomjesečne obnove.

Uvjerili su se u to 2. rujna gradonačelnica Vlasta Pavić, njeni zamjenici i suradnici, obišavši ulicu koja je dan ranije ponovo puštena u promet.

Iskazavši zadovoljstvo zbog poštivanja rokova, gradonačelnica je posebno izdvojila kvalitetu asfalta koju će, rekla je, prvi osjetiti vozači.

Inače, radovi vrijedni oko 11 milijuna kuna povjereni su tvrtki «MTG» uz nadzor Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

I dok je Savska u vrijeme radova bila zatvorena za promet na dionici od Vodnikove do Ilice, na Langovom se trgu, bez obzira na opsežnost izgradnje garaže pet podzemnih etaža, promet odvija bez poteškoća.

Počeo iskop jame na Langovom trgu

- Do danas smo realizirali oko 4% ukupne investicije, koja prema ugovoru iznosi 36,5 milijuna kuna – otkriva na gradilištu Mate Kraljević, direktor trgovačkog društva «Zagreb parking», dok veliki kran počinje iskopavanje «jame» duboke 22 metra.

Prethodno, formirano je gradilište, izmještena elektroinstalacija srednjeg i niskog napona, te premješten telefonski vod koji je prolazio kroz prostor nove garaže.

Od otvaranja radova, 23. srpnja, izveden je radni plato za izradu dijafragme, široki iskop zemlje, nasipavanje i nabijanje šljunka.

Srušena je stara benzinska pumpa, a ovih se dana radi na armaturi dijafragme u izdvojenom pogonu Tehnike u Jankomiru.

Potsjetimo, prema projektu poduzeća ADB, garaža će imati pet etaža i 309 parkirnih mjesta, a u konačnici, negdje pred kraj iduće godine kad ističe 15 mjeseci gradnje, Langov će trg biti bogatiji za još jedan park, i obnovljenu benzinsku crpku.