clanak False

SGE_Razvoj ne možemo zaustaviti, ali onečišćenje možemo

Porukom Razvoj ne možemo zaustaviti, ali onečišćenje možemo, i uvodnim pozdravima organizatora i pokrovitelja konferencije jutros je započeo radni dio Druge radne konferencije Sustavno gospodarenje energijom...
28.04.2009.

 
Porukom Razvoj ne možemo zaustaviti, ali onečišćenje možemo, i uvodnim pozdravima organizatora i pokrovitelja Konferencije, jutros je započeo radni dio Druge radne konferencije Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj, s temom Održivi razvoj gradova, koja je u Zagrebu okupila petstotinjak predstavnika gradova i županija u Republici Hrvatskoj.

- Ne moram posebno naglašavati koliki je značaj i uloga energije i energetskih sustava u razvoju naših županija i gradova. Energija mora uvijek i svugdje biti dostupna svima! No naglašavam da moramo očuvati prirodu i spriječiti njezino uništavanje, jer ćemo samo tako očuvati bit naše egzistencije – rekao je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, naglasivši da je odgovornost države i lokalne samouprave, kao i svakog pojedinca, prilagoditi gospodarstvo i način života u skladu s potrebama budućih generacija.

- U svijetu danas postoji više od 2,5 milijuna gradova. U 2008. više od polovice svjetske populacije živjelo je u gradovima. Ujedinjeni narodi predviđaju da će do 2030. godine gotovo pet milijardi ljudi, odnosno 60% svjetske populacije, živjeti u gradovima, upozorio je stalni predstavnik Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj Yuri Afanasiev te nastavio - potencijal za štednju energije iznosi 20-40%, što bi na kraju rezultiralo značajnim uštedama u BDP-u. Zbog toga je uloga gradova tako važna u uvođenju sustavnog gospodarenja energijom.

- U Zagrebu smo, na temelju detaljnih analiza poslovanja trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zagreba i trošenja proračunskih sredstava za energente uočili realne mogućnosti za energetskim uštedama i povećanju energetske efikasnosti – naglasio je domaćin Konferencije, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, napomenuvši da od lipnja 2007. zagrebačkim ulicama prometuje prvih 10 autobusa na pogon biodizelom, a da je cilj u sljedećih sedam do osam godina polovicu ZET-ovih autobusa upogoniti biodizelom, a drugu polovicu prirodnim plinom. Već se provodi i pilot projekt poboljšanja sustava javne rasvjete, čime se značajno smanjuju troškovi energetske potrošnje i svjetlosno onečišćenje.

Sudionike su pozdravili i Vojko Obersnel, predsjednik Udruge gradova; Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost; Nikola Ružinski, državni tajnik, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva; te Tamara Obradović-Mazal, državna tajnica Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

U prvom, radnom dijelu Konferencije, govorilo se i o strateškim smjernicama održivog razvitka gradova, dok se drugi dio Konferencije odnosio na energetiku, a treći na urbanizam, arhitekturu i energetiku.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU

Vezani članci: Obilazak CUPOVZ-a / Sporazum_Zagreb, Sarajevo, Podgorica, Skopje