clanak False

U Zagrebu održan okrugli stol „Razgovarajmo o demenciji - prekinimo stigmu“

01.10.2019.
U sklopu javnozdravstvene akcije „Dani demencije“ koju su Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo i Povjerenstvo Grada Zagreba za demenciju organizirali tijekom rujna, održan je i Okrugli stol „Razgovarajmo o demenciji-prekinimo stigmu“. Okrugli stol je doprinos Grada Zagreba projektnim aktivnostima EU projekta „Improving Dementia Care in the Danube Region“ (INDEED),  kojeg je Grad Zagreb pridruženi partner. Cilj projekta je izrada Strategije Grada Zagreba za unapređenje skrbi za oboljele od demencije u skladu s Globalnim akcijskim planom za borbu s demencijom 2017 – 2025 Svjetske zdravstvene organizacije.

Na Okruglom stolu govorili su stručnjaci koji se u svome profesionalnom radu bave oboljelima od demencija, predstavnici Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba kao lokalne (regionalne) samouprave. Organizacijom Okrugloga stola želi se podići razina informiranosti građana o problemima s kojima se susreću osobe oboljele od demencije te međusobno povezati institucije koje bi se trebale brinuti o oboljelima i njihovim obiteljima. Upravo iz toga razloga osnovano je i Povjerenstvo za demenciju Grada Zagreba na čelu s prof. dr. sc. Anom Stavljenić-Rukavinom.

„Grad Zagreb skrbi o osobama starije životne dobi već dugi niz godine i uključen je u nekoliko mreža na europskoj razini koje djeluju u tom području. S obzirom na to da je struka već prije deset godina naglašavala i upozoravala da će demencija postati veliki javnozdravstveni problem budućnosti, na nama je da unaprijedimo aktivnosti vezane za ovaj problem u gradu Zagrebu. Idući korak je donošenje Strategije na nacionalnoj razini, a u Gradu Zagrebu ne počinjemo od nule. Strategija će biti dodatni iskorak kako bismo učinili sve da bi osobe s demencijom što kvalitetnije živjele i imale što bolju skrb“, naglasila je prof. dr. sc, Ana Stavljenić-Rukavina, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednica povjerenstva Grada Zagreba za demenciju.