clanak False

Umrla je glumica Mira Furlan

22.01.2021.
Umrla  je Mira Furlan, kazališna, filmska i televizijska glumica. Rođena je 7. rujna 1955. u Zagrebu. Nakon diplomiranja studija glume na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti 1978. godine postaje članicom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, u kojem radi sve do odlaska u SAD, 1991.godine. Ubrzo nakon prvih manjih uloga u nacionalnoj kući zabljesnula je u antologijskoj predstavi Dunda Maroja (režija I.Kunčević) u ulozi Petrunjele, uz još jednog umrlog velikana Mustafu Nadarevića kao Pometa. Osamdesetih godina prošloga stoljeća vlada pozornicom HNK kao njezina najbolja glumica.

Nezaboravna Anabella u Fordovoj tragediji Šteta što je kurva (režija G.Paro), predstavi koja ja bila na repertoaru 7 godina, ironična Celimena u Molièreovom Mizantropu (režija M.Međimurec); razigrana Edith u Đavolovom učeniku G.B.Shawa (režija B.Violić), potresna Marijana u Vučjaku Krleže (režija Kosta Spaić); sjajna Natalija Petrovna u predstavi Mjesec dana na selu I.S.Turgenjeva (režija G.Paro) i mnogim drugim.

Glumila je u Zagrebu, u Dubrovniku na DLJI, u Beogradu, u nebrojenim filmovima i televizijskim serijama, postavši tako slavna širom regije. 

Izvor: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Aktualno